Az NFÜ és a minisztérium titkolja a most is zajló kirúgásokat

Létszámleépítés folyik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, úgy tudjuk, több kormánytisztviselőt is indoklás nélkül küldtek el az intézménytől, volt, hogy naponta többet is. Az ügynökség kilenc napja nem tud válaszolni a témában feltett kérdéseinkre.

Pechük van a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) dolgozóinak, mivel ők kormánytisztviselők, esetükben május 31-ig nem kell megindokolnia a munkáltatónak azt, hogy miért válik meg tőlük. Ezt a lehetőséget ki is használja a szervezet, hiszen úgy tudjuk, az utóbbi hetekben nagy a mozgás az intézmény háza táján. Volt, hogy egy nap alatt 3-4 embertől is megváltak. Információink szerint indoklást nem igen fűztek egyik döntésükhöz sem.

Az NFÜ és a felette álló Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hallgat. Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket május 4-én juttattuk el a szervezetekhez, azóta egyszer egy automatikus e-mailben megköszönték az érdeklődésünket, és közölték, hogy a munkatársak dolgoznak az ügyön. Többszöri megkeresésünkre egyszer az NFM azt közölte, hogy az NFÜ fogja megválaszolni a kérdéseket, másnap az NFÜ-től kaptunk egy levelet, hogy az NFM-től remélhetjük a választ. Azóta reménykedünk.

Pedig viszonylag könnyen megválaszolható kérdéseink vannak, az egyik például az, hogy igaz-e, hogy az NFÜ olyan utasítást kapott az NFM-től, hogy 10 százalékos létszámleépítést kell végrehajtania? Lehet, hogy nem, és lehet, hogy egyszerűen csak költségcsökkentő, a működést racionalizáló lépés folyik. Ha így van, az egy érthető indok, amivel nem lehet vitatkozni.

Aztán megkérdeztük miért van szükség a létszámleépítésre, mely területeket érint, illetve a kirúgottak hány százaléka helyébe vesznek fel új embereket? Megkérdeztük a szaktárcát, hogy tudnak-e arról, hogy volt olyan munkatárs az NFÜ-ben, aki megkapta a felmondólevelét, majd még azon a napon vissza is kérték tőle? Illetve arra is kíváncsiak voltunk, hogy miért nem veszik figyelembe az Alkotmánybíróság döntését?

Igaz utóbbi csak a közalkalmazottak és a köztisztviselők esetében tiltotta meg áprilisban az indoklás nélküli kirúgásokat, de tudható volt, hogy a kormánytisztviselőknél is hasonló lesz az eljárás. Illetve kitértünk a beosztásához képest különösen sokat kereső munkatársra, amely kérdésünkre megint csak egyszerűen meg lehetne mondani, hogy igaz, vagy csak pletyka.

Ahogyan azt már megírtuk, a kormánytisztviselők mostanában nincsenek könnyű helyzetben, hiszen akitől akarnak, attól május 31-ig meg is szabadulnak.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke azt mondta lapunknak, hogy tragikusnak tartja, ha egy olyan szakmai szervezetnél, mint az NFÜ, ahol elvileg szakmailag felkészült emberek dolgoznak, akik már megtanulták és értik az uniós források felhasználásának bonyolult folyamatát, pártkatonákkal váltják le. Ez az országnak is káros, hiszen tovább lassítja a közösségi pénzek felhasználását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.