Tisztességtelen hitelszerződéseket talált a Kúria

Számos ok miatt megállapítható a nem lakáscélú hitel- és kölcsönszerződések egyes pontjainak tisztességtelensége, illetve érvénytelensége – áll a Kúria joggyakorlat-elemző csoportjának elemzésében.

Tisztességtelen az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó olyan kikötés, amely a fogyasztóval szerződő pénzügyi intézmény számára a fogyasztó hátrányára indokolatlan és egyoldalú előnyt nyújt – állapította meg a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja a nem lakáscélú hitel-és kölcsönszerződések kapcsán.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület idézte elemzés szerint az általános szerződési feltételekben, üzletszabályzatokban kiköthető a kamat, díj, költség ügyfélre kedvezőtlen, egyoldalú módosításának joga.

Ám ha a körülményekben bekövetkezett változás a fogyasztóra kedvező, azt a fogyasztó javára is érvényesíteni kell.

A jogszabályok egyre pontosabban határozzák meg, milyen esetekben módosítható a szerződés. Ha a bank ezt megsérti, kérhető a semmisség megállapítása. A jogszabályban nevesített okok tisztességtelensége bíróság által nem vizsgálható. Ha azonban a jogszabály nem ír elő pontos feltételeket, ez a vizsgálat lefolytatható.

Tisztességtelen például, ha a szerződési feltétel tartalma az átlagfogyasztó számára nem egyértelmű, nem világos. Az is, ha az egyoldalú szerződésmódosítás feltételeit nem határozzák meg tételesen. Vagyis nincs ok-lista, avagy az csupán példálózó jellegű.

Ugyancsak tisztességtelen, ha az egyoldalú módosítás feltételei nem objektív jellegűek, ha a hitelintézetnek lehetősége van a feltétel bekövetkeztét előidézni, abban közrehatni, a módosításra okot adó változás mértékét befolyásolni. Az is ide sorolható, ha az ok-listában meghatározott körülmények ténylegesen nem, vagy nem olyan mértékben hatnak a kamatra, költségre, illetve díjra.

Tisztességtelen az is, ha a másik fél nem láthatta előre, milyen feltételek teljesülése esetén és milyen mértékben hárítanak rá további terheket. Az is, ha a szerződésmódosítás bekövetkezése esetére nem biztosítják a fogyasztónak a felmondás jogát.

Tisztességtelen kikötés semmisségére csak a fogyasztó érdekében lehet hivatkozni, míg a jogszabályba ütközésre a fogyasztó ellenében is.

Érvénytelen az egyoldalú szerződésmódosítás akkor is, ha az annak alapjául kikötött körülmény ténylegesen nem következett be, nem volt befolyással a kamat, költség és díj mértékére, illetve azzal nem állt arányban.

Az általános szerződési feltétel csak akkor válik a szerződés részévé, ha alkalmazója lehetővé tette, hogy azt megismerjük, és azt kifejezetten vagy ráutaló magatartással elfogadtuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.