Tisztességes adófizető lesz az Amazon

Nem mondhatni, hogy az adófizetés bajnoka lenne az amerikai Amazon internetes csomagküldő német leányvállalata, amelytől helyi vásárlói 11,9 milliárd dollár értékben rendeltek árut tavaly. A cég most nyilvánosságra hozott mérlege szerint a bevételből csupán egyetlen ezrelék, azaz 11,9 millió dollár landolt a német adóhatóság számláján.

Nem mondhatni, hogy az adófizetés bajnoka lenne az amerikai Amazon internetes csomagküldő német leányvállalata, amelytől helyi vásárlói 11,9 milliárd dollár értékben rendeltek árut tavaly. A cég most nyilvánosságra hozott mérlege szerint a bevételből csupán egyetlen ezrelék, azaz 11,9 millió dollár landolt a német adóhatóság számláján. Az Amazon második legnagyobb piacán eddig az adófizetés optimalizálását úgy érték el, hogy a vállalkozásokat minimális adókulccsal terhelő Luxemburgban bejegyzett saját cégeiken keresztül futtatták le az ügyletek pénzügyi részét. Az Amazon.de intézett mindent, vette fel a rendelést és végezte a kiszállítást, a számlát azonban Luxemburgban állították ki.

Ez azonban már a múlt, az amerikaiak a sorozatos brüsszeli vizsgálatok és fenyegetések után belátták, hogy az adószabályok legálisnak ­tűnő folyamatos kijátszásával nem juthatnak versenyelőnyhöz az uniós vetélytársaikkal szemben. A cég úgy döntött, hogy ezentúl azokban az országokban fizeti meg a működése után járó adót, ahol abból bevétele keletkezik. Magyarán a német leánynál rendelt és onnan kiszállított áru után az adó a német költségvetést gyarapítja a luxemburgi helyett.

Európában a spanyol, az olasz és a brit piacokra is vonatkozik az anyacég friss döntése, amelynek a részvényesek aligha örülnek, mivel az alacsonyabb nyereség után szerényebb osztalékkal kell ezentúl beérniük. Igaz, a cég működése átlátható és tiszta lesz, ami nem éppen hátrány. Az Amazon.de szóvivője a változtatást nem kommentálta a Reutersnek, ugyanakkor elismerte, hogy a kiélezett versenyben alacsony haszonkulccsal lesznek kénytelenek dolgozni, ennek ellenére hatalmas összeget fordítanak világszerte fejlesztésekre, piaci pozícióik megerősítésére.

Az Amazon tehát nem teljesen önszántából tér át a normális adó­fizetésre a kontinensen, januárban az Európai Bizottság vizsgálatot kezdeményezett ellene jogosu­latlan versenyelőny megszerzése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.