Tisztázta Simort a mentelmi bizottság

Az országgyűlés mentelmi bizottsága keddi ülésén rendben találta a jegybankelnök vagyonnyilatkozatait, arra az egyszerű kérdésre kérnek írásban magyarázatot, miként gyarapodhatott a befektetési alapokban levő pénz egy év alatt 143 millió forinttal.

Lezárulhat a Simor András ciprusi offshore-cégeinek eladásával kapcsolatos eljárás. Az országgyűlés mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottsága kedden zárt ülésen hallgatta meg Simor Andrást, aki ezt követően elmondta, hogy a bizottság elnöke, Rubovszky György csupán egyetlen kérdésre vár választ tőle, miután saját jogkörében eljárva bekérette az üggyel kapcsolatos dokumentumokat, s azokat rendben találta.

Az egyetlen kérdés, hogy mivel magyarázza azt a 143 millió forintos eltérést, amivel a befektetési alapokban lévő összeg gyarapodott a 2010-es és a 2011-es vagyonbevallás közötti időszakban. Erre írásban várják a választ, határidő megjelölése nélkül. A jegybankelnök szóban megelőlegezte a választ, e szerint a befektetési alapkezelő jól gazdálkodott, hogy ekkora, 9,5 százalékos hozamot tudott egy év alatt elérni. Ezt az amúgy kézenfekvő magyarázatot fogja a 2011-es vagyonbevallásához fűzni, de kérdésünkre hangsúlyozta, hogy ez semmi esetre sem tekinthető javításnak, hiszen a bevallásban szereplő összegek korrektek.

Simor András MNB-elnök a parlamentben – Döntésre várva
Simor András MNB-elnök a parlamentben – Döntésre várva

Simor András szerint ebben nem egyedi eljárásról van szó, a mentelmi bizottság másoknál is számos esetben kért magyarázatot a vagyongyarapodás forrására. A bizottság egyúttal elismerte, hogy a jegybankelnök vagyonnyilatkozatai megfelelnek a követelményeknek és az előírásoknak.

Szavai szerint szürreális, hogy a bizottság erre kér magyarázatot tőle, de ezt készséggel megteszi. Megemlítette, hogy az adóhivatal nemrég megvizsgálta a 2010-es adóévre vonatkozó bevallásait, de mindent rendben talált. Tavaly december 23-án pedig elrendelték a 2009-es adóév vizsgálatát, de kifogásolnivalót ezúttal sem mutattak ki.

A Fidesz még ellenzékből indított offenzívát a ciprusi offshore cégekben lévő részesedései miatt kritizált MNB-elnök ellen. Bár Simor András a titkárságán a költségvetési bizottság tagjai számára nyilvános betekintést engedett a vagyonának hazahozatalát igazoló iratokba, ezekre máig senki sem volt kíváncsi.

A vagyon hazautalásáról szóló igazolásokat Simor már októberben megküldte Kövér László házelnöknek, aki a mentelmi bizottságot jelölte ki, hogy foglalkozzon az üggyel. Úgy tudjuk, a házelnök (jelenleg ideiglenes államfő) azonban az iratokat csak abban az esetben bocsátotta volna a bizottság rendelkezésére, ha az vagyonvizsgálati eljárást indít, és kikéri tőle a dokumentumokat.

A jegybankelnök szándéka szerint már régen lezárta volna az ügyet. Miután Szijjártó Péter kérdőre vonta a költségvetési bizottság tavaly októberi ülésén, úgy fogalmazott, műbalhé folyik a vagyonnyilatkozata körül, amelyben foglaltak megtekinthetőek a parlamenti honlapján, s amelynek ellenőrzése egyedül a mentelmi bizottságra, illetve az adóhivatalra tartozik, abban a költségvetési bizottság nem illetékes.

Szijjártó Péter akkor úgy nyilatkozott, hogy sem a jegybank, sem elnöke nem titkolózhat, a nyilvánosság választ vár arra a kérdésre, vajon Simor András eladta-e a ciprusi cégét. Ezt Simor többször is kijelentette, s mint mondta, a cégekért kapott pénzt magyar befektetési alapokba fektette.

Simor egyébként máig nem kapott választ a miniszterelnöktől arra a februárban tett felajánlására, hogy ha a parlament visszaállítja a jogszerű állapotot, és a jegybankelnöki fizetést 2010. szeptemberétől visszamenőlegesen ismét 8 millió forintban határozza meg a mostani kétmillió helyett, akkor ugyanattól az időponttól jelképes, egyforintos fizetésért vállalja a jegybank vezetését egészen mandátumának jövő márciusi lejártáig.

Az elnök az összeget hátrányos helyzetű közgazdászhallgatók oktatására ajánlaná fel. A „forintos ötletet” azzal indokolta, hogy ezzel is elő szeretné segíteni az EU/IMF hitelmegállapodást, amelynek egyik előfeltételeként szerepelt a jegybanki függetlenség teljes visszaállítása. Az EU és az Európai Központi Bank álláspontja szerint az is uniós jogot sért, ha a jegybanki vezetők fizetését megbízatásuk alatt megváltoztatják – Simor esetében csökkentik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.