Tiszakécskén készül a világ legnagyobb turbinája

A világ legnagyobb méretű gázturbináit készítik Tiszakécskén, az osztrák tulajdonú Andritz Kft. gyártelepén.

A 100 tonnánál nagyobb, 8-12 méter átmérőjű turbinák – és egyéb gépipari berendezések – egyenesen erről a telepről jutnak el a világ csaknem minden pontjára. Ebből a munkából él csaknem ötszáz helyi család.

Az Andritz cégcsoport 2007-ben települt a dél-alföldi városba, s az egyik legnagyobb adófizetője lett a településnek, 130 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat mintegy 4,5 milliárd forintos gazdálkodásához.

A társaság egymillió eurós állami támogatással, összesen két és fél millió eurós beruházással most avatott új irodaépületet. Mezei Károly, a cég magyarországi telepének ügyvezető igazgatója szerint az adminisztratív munka körülményeinek javítása is azt bizonyítja, hogy az Andritz csoport komolyan és hosszú távon számít a tiszakécskeiek munkájára.

A világszínvonalú termelést az Andritz itt is csak jól képzett munkásokkal tudja garantálni, s hogy áthidalja az országos szakember-utánpótláshiányt, saját tanműhelyében képez fiatalokat. Jelenleg 28 leendő géplakatos, szerkezetlakatos és hegesztő készül a vizsgákra a tanműhelyekben. Ez nemcsak azért jó, mert ezek a fiatalok már az általános iskola végén gondoskodhatnak a jövőjükről - aki itt vizsgázik, az itt is maradhat -, hanem azért is, mert ez a megoldás is hozzájárul egy kicsivel a kormány munkahelyteremtő programjához - mondta az ünnepélyes átadáson Czomba Sándor. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint az Andritz olyan lehetőséget teremtett a régióban, ami egyelőre viszonylag keveseknek adatik meg: helyben tanulnak, helyben dolgozhatnak.

Több száz család megélhetését biztosítják az óriásturbinákl
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.