Típusengedélyt kaptak a MÁV-Start IC+ kocsijai

Megkapta a hazai és nemzetközi forgalomban való közlekedésre jogosító típusengedélyt a MÁV-Start első két saját fejlesztésű és gyártású IC+ kocsija - közölte a MÁV és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közös közleményben.

A tájékoztatás szerint a járművek sikeresen teljesítették a 250 ezer kilométeres utasforgalmi futáspróbát, forgalomba állásuk óta összesen már 330 ezer kilométert teljesítettek. Az engedélyt hétfőn adta át Győri Gyula, a közlekedési hatóság elnöke Zaránd Györgynek, a MÁV-Start vezérigazgatójának.

A közlemény emlékeztet: a Szolnokon kifejlesztett két prototípus 2014 októberében kapta meg az NKH utasforgalmi próbaüzemi engedélyét, azóta szállíthatott utasokat belföldi forgalomban.

Az NKH a típusengedélyezési eljárás során osztrák és svájci vasútvonalakon elvégzett mérések, akkreditált mérő és vizsgáló laboratóriumok mérési eredményei, valamint a nagysebességű futópróba tapasztalatai alapján megállapította, hogy a járművek megfelelnek a vasúti közlekedésbiztonság magas követelményeinek.

A kocsik két prototípusának az Európai Unió által alkalmazott TSI rendszer - az Európai Unió tagországai közötti vasúti hálózaton való átjárhatóságot biztosító műszaki követelményrendszer - csaknem ötszáz pontjában foglalt előírásoknak kellett megfelelniük.

A kocsik energiaellátása öt áramnemű, ezért Európa valamennyi normál nyomtávú vonalán közlekedhetnek - közölte a MÁV.
A korábbi tájékoztatás szerint az IC+ innovációs fejlesztési projekt összköltsége 1,4 milliárd forint volt, amelyhez 460 millió forint európai uniós támogatási keretösszeget nyert el a vasúttársaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.