Tiltólistán marad az INA a héten

A horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) egy héttel meghosszabbította az INA-részvények kereskedésének felfüggesztését a zágrábi értéktőzsdén.

A felügyelet az április 8-i kereskedés zárásáig hosszabbította meg a múlt hétfőn elrendelt felfüggesztést. A HANFA  szerint egyes befektetőkről csak részben sikerült adatokat beszerezni. A  múlt hétfőn döntöttek a kereskedés felfüggesztéséről, annak érdekében, hogy információkat gyűjtsenek a korábbi hetek részvényfelvásárlásairól. Az ügyben felmerült a pénzmosás gyanúja is, ezért ügyészségi vizsgálatot is indítottak, ez Magyarországra is kiterjed.

Niko Paulinovic, az INA ügyvezető igazgatója átvágja a szalagot horvát és magyar nemzetiszínű szalagot a Mol Nyrt. M7-es autópálya 193-as kilométernél lévő, horvát INA márkájú benzinkútjánál
Zalakomár, 2009. február 3. Niko Paulinovic, az INA ügyvezető igazgatója átvágja a szalagot horvát és magyar nemzetiszínű szalagot a Mol Nyrt. M7-es autópálya 193-as kilométernél lévő, horvát INA márkájú benzinkútjánál. Jobbra mögötte Geszti László, a MOL Nyrt. kiskereskedelem ügyvezető igazgatója. MTI Fotó: Varga György

A Vecernji List a birtokába került HANFA-jelentés alapján tegnap azt írta, hogy a horvát pénzügyi felügyelet piaci manipulációval vádolja a Molt, amely szerintuk ciprusi cégeken és az ő megbízásukból vásárló New York-i Convergex brókerházon keresztül szerzett INA-részvényeket. A felügyelet elnöke által aláírt jelentés szerint a ciprusi felvásárlók mögött a Mol állhat, amely a titkos részvényvásárlásokkal "megtévesztette a befektetőket", hogy megszerezze az INA részvényeinek több mint 50 százalékát.

Ugyanakkor a lap szerint egy gazdag szlovák állampolgár, akiről azt tartják, van kötődése az alvilághoz, pénzmosási céllal, szintén ciprusi cégen keresztül vásárolt INA-részvényeket az elmúlt hónapokban. A jelentés szerint nem látni közvetlen kapcsolatot a szlovák pénzmosás és a magyar olajtársaság között.

A Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényese az INA-nak, míg a horvát kormány 44,84 százalékkal rendelkezik. A decemberben a MOL nyilvános ajánlatot tett a részvényekre 2.800 kunás ráon, azóta az árfolyam folyamatosan emelkedik, a tőzsdei felfüggesztés előtti héten átlépte a 4.000 kunát. A felügyelet e nagy ütemű áremelkedés után kezdett vizsgálatokat.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy bár az eredeti tervek szerint módosították volna az INA olajtársaság privatizációjával kapcsolatos törvényt, hogy egyetlen tulajdonos kezébe se kerülhessen 49 százaléknál nagyobb hányad, a kabinet ezzel megvárja az ügyészségi vizsgálat eredményét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.