A kódextörvény miatt tiltakoznak a kereskedők

A tegnap elfogadott élelmiszer termékpálya törvények miatt a kereskedők nem léptetik életbe az Élelmiszer Etikai Kódexet. A dokumentum aláírói kedden kora délután tárgyalóasztalhoz ültek, hogy a törvény elfogadása utáni helyzetet értékeljék.

Az új élelmiszer termékpálya törvények a multinacionális élelmiszergyártókat védik a magyar mezőgazdasági kistermelők helyett - mondja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nyilatkozata.

A kereskedők szerint az FVM a tegnap elfogadott két törvénnyel felrúgta az április 9-én aláírt Élelmiszer Termékpálya Kódexet, amely július elsején lépett volna életbe.

Mint ismeretes, a kódex létrehozásáról tavaly augusztusban állapodtak meg az érintett felek. Az FVM védnöksége alatt létrejött kódexet április elején írta alá kilenc, az élelmiszer termékpályában érintett szervezet. Bár magát a dokumentumot nem írta alá, a kódex záradékában az FVM jelezte: amennyiben nem teljesülnek a kódexben foglaltak, úgy az FVM folytatja a korábban megkezdett törvénykezési folyamatot - utalva arra, hogy még korábban, január körül a tárca lényegében úgy tudta tárgyalóasztalhoz ültetni az etikai kódextől akkor még vonakodó kereskedőket, hogy jelezte: amennyiben a kódexet nem írják alá, úgy az abban foglaltakat törvényjavaslat formájában nyújtják be.  

Miután a kódex több pontját májusban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárás alá vonta a kereskedők jelezték: bizonytalanná vált az, hogy a kódex hatályba tud-e lépni július elsején.

Erre válaszul a múlt héten nyújotta be öt parlamenti képviselő a két, élelmiszer termékpálya törvényt, amely számos vonatkozásban jóval szigorúbb, mint maga a kódex.

Bár elvileg  független ötpárti kezdeményezés volt a törvény, az OKSZ szerint valójában az FVM fogalmazta azt meg. Az OKSZ ugyanis - mint közleményében fogalmaz - meglepetéssel értesült az ülésnapon Herbály Imrétől, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának alelnökétől arról, hogy a törvényjavaslatokat az elmúlt két hétben dolgozta a ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. Az OKSZ-nek  erről nem volt tudomása.

Az OKSZ szerint a törvények elfogadásával meghiúsult az FVM sokszor hangoztatott bejelentése, mely alapján az üzletek polcain a Kódex alapján egységesen 80 százalékban magyar áruk lesznek.

Az OKSZ nyiltkozata szerint a kereskedők a kódex és az új törvény pénzügyi terheit egyidejűleg már nem tudják vállalni a gazdasági válságban. (Időközben a Baromfi Terméktanács bejelentette, hogy a Kódex GVH eljárásban kifogásolt pontjait, így a polckihelyezésre vonatkozó részt, július 1-től nem tekinti hatályosnak.)

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint az élelmiszer termékpálya törvény valójában a multinacionális élelmiszergyártókat védi, a mezőgazdasági kistermelők helyett.

A kereskedők állítják: a magyar áruk segítése a kódex révén az FVM magatartása miatt hiúsult meg. A szaktárca vezetői ugyanis szerintük a Kódex aláírása előtt nem voltak hajlandók egyeztetni a Gazdasági Versenyhivatallal, bár az OKSZ sokszor felvetette versenyjogi aggályait.

Ahogy a kereskedők szerint a most elfogadott két törvény közül az agrárpiaci rendtartást módosító új termékpálya törvény feltehetően ütközik az uniós joggal, míg  a forgalmazói termékpálya törvény alapján a sarki fűszeres szembekerült a legnagyobb multinacionális élelmiszergyártókkal.

A beszállítókkal szembeni forgalmazói magatartást szabályozó törvény ugyanis kizárólag a kereskedők és Az élelmiszeripari beszállítók kapcsolatára terjed ki. Az üzletláncok legnagyobb beszállítói a multinacionális élelmiszergyártók. A nagy kereskedelmi láncok közvetlenül általában semmilyen kapcsolatban nem állnak a mezőgazdasági kistermelőkkel, a mezőgazdasági kistermelők termékeit az élelmiszergyártók és a felvásárló szervezetek veszik meg. A szabályozásból hiányzik a magyar mezőgazdasági kistermelő és a tőle vásárló élelmiszeripari gyártók, valamint a felvásárló szervezetek kapcsolatainak rendezése.

Az OKSZ szerint az élelmiszeripari multinacionális gyártók súlyát mutatja, hogy az APEH legutóbbi (2007. évi) adatai szerint a teljes élelmiszeripar jegyzett tőkéjének fele, 137 milliárd forint külföldi tulajdonhoz kötődik.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője az OKSZ közleményére reagálva elmondta hogy, nem egy képviselő, hanem ötpárti támogatással született a törvényjavaslat, amelyet a parlament teljes támogatásával fogadtak el. A minisztérium szakmai kérdésekben nemcsak az érdekképviseleti szervezetek, hanem az országgyűlési képviselőket is segíti. Így történt ez az említett kódex és a törvénytervezet elkészítésékor is. 

Hozzátette: a Gazdasági Versenyhivatal most is folyó vizsgálata ellenére az agrártárca a kódex júliusi bevezetése mellett van.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.