Tiborczék az informatikában is saját lábra állnának

Sokoldalúság dolgában meg sem közelíti Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-vállalkozót, de Tiborcz István is egyre több dologhoz ért. Orbán Viktor vejének figyelme most éppen az informatika felé fordult.

A közvilágítási fejlesztéseknél megszokott fényes sikerek még váratnak magukra a Tiborcz Istvánt és családját a "saját lábon" állás élményéhez hozzásegítő új vállalkozási területen, de a vs.hu írása szerint, a hazai informatikai cégek között elterjedt a híre, hogy a miniszterelnök veje az IT-szektor felé fordult, el is kezdtek lobbizni nála.

Orbán Viktor veje áprilisban vált meg az addig több közbeszerzésen is taroló, közvilágítás kiépítésével, fejlesztésével foglalkozó Elios Innovatívtól. A cég nyertes közbeszerzései iránt egyébként az Európai Unió csalás elleni hivatala is érdeklődik, és ellenzéki feljelentésre a rendőrség is nyomozást indított még márciusban. Azt vizsgálják, a cég a szabályoknak megfelelően jutott-e a több milliárd forintnyi uniós pénzből finanszírozott munkákhoz.

De Tiborcz ezután sem marad dolog nélkül. A lap úgy tudja: több jel is arra utal, hogy a miniszterelnök 29 éves veje a jövőben az informatikai beruházások, fejlesztések felé fordul.

Mindezt azután, hogy Tiborcz István már kipróbálta magát az ágazatban: felbukkant a neve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) egyik informatikai közbeszerzésénél. Erre még márciusban Juhász Péter, az Együtt politikusa hívta fel a figyelmet. Az ellenzéki politikus akkori nyilatkozata pontatlanságokat tartalmazott, Tiborcz István erre reagáló közleményéből viszont több érdekesség kiderült.

Az egészségbiztosítási pénztár 500 milliós közbeszerzését tavaly novemberben a pozsonyi székhelyű Asseco Central Europe nyerte. Tiborcz márciusi közleménye szerint a győztes szlovák cég magyarországi leányvállalatában, az Asseco Hungary Zrt.-ben szereztek kisebbségi tulajdonrészt egy TSDM Holding Kft. nevű, üzleti tanácsadással foglalkozó cégen keresztül. Az elérhető cégadatok szerint a TSDM 2013-tól, az Asseco alakulásától kezdve résztulajdonos a cégben.

A TSDM magyar társaságban informatikában jártas szakemberen kívül Martonyi János fia, Martonyi Zoltán ügyvéd is részesedéssel rendelkezik. Tiborcz a közvetett tulajdonrészétől nem sokkal Juhász nyilatkozata után, március 23-án megvált.

Pár nappal azután, hogy a TSDM-ből kiszállt, Tiborcz március 31-én megvásárolt egy másik informatikai céget, a HCS Expertset. Az adásvételt jóváhagyó, márciusi közgyűlésen arról is döntöttek, hogy Tiborcz István bátyja, Tiborcz Péter lesz a cég vezetője. A társaság elektronikus híradástechnikai berendezések, alkatrészek kereskedelmével foglalkozik.

Bár az informatika új terület Tiborcz Istvánnak, a jogász végzettségű, 40 éves bátyja számára otthonos terep. Tiborcz Péter 2014 nyara és az idei év márciusa között a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai főosztályvezetője volt. Korábban, 2012 nyaráig egy IT-cégnél, a ProfesszionáI Informatikai Zrt.-nél dolgozott vezető beosztásban. A vállalkozás 2010-ig a NAV jelenlegi informatikai elnökhelyettesének, Vágujhelyi Ferencnek volt az érdekeltsége.

Tiborcz régi cége, az Elios főleg közbeszerzéseken nyerte el a megbízásait. A miniszterelnök veje előtt ezek a kapuk továbbra sem zárultak be, egy múlt keddi, nagy sajtóvisszhangot kiváltó szabály szerint ezentúl is indulhatnak közbeszerzéseken állami vezetők hozzátartozói. Erre korábban is volt lehetőség, a november elsején életbe lépő új közbeszerzési törvény aztán kizárta ezt a lehetőséget, kedden pedig ezt alakították vissza. A tiltás így csak az egy háztartásban elő hozzátartozókat érinti, ami Tiborczra nem vonatkozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.