THM-plafon alatt is nőtt a személyi hitelszektor

A GKI gazdaságkutató szerint a szigorúbb állami szabályozás mellett is van hová nőnie a személyi hiteleknek. A hitelintézeti szektor eszközállománya az utóbbi 12-15 hónapban jelentősen, majdnem 20 százalékkal csökkent, azonban ezen belül a hitelintézeti fióktelepek eszközállománya, amelyekből Magyarországon 8-9 van, enyhén növekedni tudott – mondta el Horváth Gábor, a GKI kutatásvezetője. Ugyan ez mindössze 1 milliárdos növekedést jelent.

A GKI júniusban végzett, az egész magyarországi személyi hitelpiacra kiterjedő kutatását az indokolta, hogy 2012-ben a kormány bevezette teljes hiteldíj mutató (THM) plafont, ami az egyes szolgáltatók ajánlatainak összehasonlítását segítő THM maximális mértékét a jegybanki alapkamathoz kötötte. Ennek megfelelően egyetlen személyi hitelt nyújtó cég THM-je nem lépheti túl a jegybanki alapkamat plusz 24 százalékos értéket.

A kutatás során a GKI azon a magyarországi pénzintézetek ajánlatait hasonlította össze, amelyek a legalacsonyabb THM-mel nyújtottak személyi kölcsönt, 60 hónapos futamidőre. Egy 500 ezer forintos hitelösszeg esetén a THM mutatók különböző feltételektől függően 17,98 százalék és 22,98 százalék között szóródtak az öt legolcsóbb ajánlat esetében. Ahogy nő a felvett összeg, úgy csökken a THM: 2 millió forint felvétele esetén már 15,8 százalékos THM is elérhető a piacon.

A GKI kutatásvezetője elmondta: még mindig a THM az a mérőszám, ami a legpontosabban mutatja a hitelek árát, ez tartalmaz minden hitelfelvétellel járó költséget. Vannak azonban olyan pénzintézetek, amelyek más szolgáltatások, többek között a folyószámlanyitás igénybevételét is kikötik, ezek költségét a THM pedig nem tartalmazza. Előfordulhat az is, hogy a pénzintézet előírja a hitelszerződés közjegyzői okiratba foglalását bizonyos hitelösszeg felett, aminek a díja az ügyfelet terheli - emelte ki Horváth Gábor.

Van mit erősíteni a magyar lakosság pénzügyi tudatosságán - tette hozzá Holló Bence, a Cofidis magyarországi fióktelepének vezetője, aki elmondta: a legtöbb hitelfelvevő kényelmi szempontból saját bankjához fordul, amely a THM-eket a plafon közelében tartja, ami nem kedvez a piaci versenynek.

Az ügyfelek többségének fontos a saját bank nyújtotta kényelem és személyes kapcsolat, ami vonzóbbá teszi ugyan a hitelterméket, de meg is drágítja azt. A pénzügyileg tudatosabb hitelfelvevők viszont kihasználják az internetes összehasonlító oldalak nyújtotta lehetőséget is, amely a gépjárművek kötelező biztosításának kiválasztásakor már széles körben elterjedt - mondta el Ács Gábor, a Forbes magazin újságírója.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.