Tevetej Európába?

Bővülhet a tejkínálat az Európai Unió tagállamainak boltjaiban: az Európai Bizottságban a tevetej importjának engedélyezését fontolgatják.

Az Egyesült Arab Emírségek szorgalmazására a testület nemrégiben belement, hogy szakemberei megvizsgálják a tevetejet az emírségek két tevetejgazdaságában. Ha minden rendben van, akkor jövőre megkezdődhet a sivatagi hajók nedűjének szállítása az EU-ba.

"A tevetej nagyon hasonlít az anyatejhez. A tehéntejjel ellentétben nem okoz fehérjeallergiát, magas az inzulintartalma, és a laktózérzékeny emberek is ihatják" - idézte a Reuters brit hírügynökség Ulrich Werneryt, a dubaji állatorvosi kutatólaboratórium tudományos igazgatóját. A szakember kiemelte még az ital magas C-vitamingazdagságát megjegyezve, hogy éppen emiatt igen fontos táplálék a nomád, sivatagi törzseknél, melyek híjával vannak a zöldségnek, gyümölcsnek.

A tevetej azonban nem olcsó "mulatság". Még "szülőhazájában" is jóval drágább a tehéntejnél: az emírségekben literje 200 forintnyi dirhammal többe kerül. Az eltérés oka, hogy egy teve jó, ha harmad annyi tejet ad, mint egy szarvasmarha, 10-15 liternél nem tejel többet. A tehenek tejhozamának növelése azonban sok évszázados munka, keresztezés, nemesítés eredménye, a tejtevék tenyésztése pedig csak most kezdődik - jegyezte meg Wernery.

Így aztán Európának nem kell tartania tevetejözöntől, ha megindul az export, akkor is jobbára csak egészségtárakban lesz kezdetben kapható a sivatag "anyahajóinak" teje, ami persze utat nyit majd a tevetejcsokik, tevetejsajtok és tevetejfagylaltok előtt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.