Téves ajánlatért 10 milliós bírság az OTP-nek

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a tiltott piacbefolyásolásra vonatkozó jogszabályok megsértése miatt tízmillió forint bírságot rótt ki az OTP Bankra, mert a Budapesti Értéktőzsdén a január 20-i kereskedés záró szakaszában a Mol törzsrészvényekre 17 ezer forinton 100 ezer darabra szóló eladási ajánlatot regisztrált, amit a záró szakaszban visszavont.

A bank ajánlatot regisztráló munkatársa a helyszíni vizsgálat során "véletlen elütésként" írta le a rögzített ajánlatot, mint elmondta, ezer darabos eladást akart bevinni a rendszerbe. Ám az ajánlat több mint két percen keresztül látható volt a piac szereplői számára, s befektetési döntéseik meghozatalakor befolyásolta értékítéletüket a valós keresleti-kínálati viszonyokról és a várhatóan kialakuló egyensúlyi záróárról.

A felügyelet megítélése szerint a vizsgált, az utolsó üzletkötés árfolyamánál mintegy 10 százalékkal alacsonyabb értéken regisztrált tőzsdei ajánlat - különösen kiemelkedő darabszáma, valamint az ajánlat beadása és visszavonása között eltelt időtartam miatt - a piaci szereplők számára jelentősen észlelhető volt.

A PSZÁF a bírság összegét a cselekmény tőkepiaci súlyának és hatásának, az eset összes körülményének együttes mérlegelésével a bírságtétel minimumértékéhez közeli tartományban határozta meg. A felügyelet határozata szerint a szankció alkalmazásával biztosítottnak látja, hogy az OTP Bank jövőbeni tőkepiaci tevékenysége során fokozott figyelmet fordít a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó szabályok és elvek teljes körű érvényesítésére.

Az OPTP Bank sajtóközleményében hangsúlyozta: a bank eddig is elkötelezett volt a piacbefolyásolás elleni küzdelemben, ehhez megfelelő belső eljárásokkal és kontrollokkal rendelkezik, amelyeket a felügyelet is több esetben vizsgált és intézkedést igénylő hiányosságot nem tárt fel.

Anyilvánosságra hozott felügyeleti határozat indoklása is tartalmazza, hogy a felügyeleti intézkedésre okot adó téves ajánlat bevitelére nem szándékosan, hanem egyértelműen ügyintézői figyelmetlenség miatt került sor - emlékeztet az OTP. A felügyelet megítélése szerint azonban a mintegy kétperces, rövid időszak is alkalmas volt arra, hogy a tévesen rögzített, majd visszavont ajánlat a piac számára félrevezető lehessen. Az utóbbiakkal összefüggésben a bank haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket - közölte a hitelintézet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.