Tévedés az európai fiskális szigor?

A közös pénznemről a közös pénzügyi politikára való áttérés tragikus tévedés - mondta Václav Klaus egy cseh napilapnak.

A Právo-ban közölt interjúban a cseh államfő úgy vélekedett, hogy már a közös pénznem létrehozása is tragikus hiba volt, s szerinte ezt ma már mindenki tudja. Az europesszimizmusáról ismert Klaus szerint tévedés a költségvetési felelősség paktumának nevezni ezt a szerződést, s ez a szerződés inkább arról szól, hogy Brüsszelben úgy gondolják, ők bizonyos dolgokhoz jobban értenek, mint az uniós tagállamok.

Václav Klaus 2009-ben a Szabad Polgárok Pártjának (SSO) a  lisszaboni szerződést ellenző tüntetésén Prágában
Prága, 2009. október 8. Václav KLAUS cseh elnök a Szabad Polgárok Pártja (SSO) jobboldali, euroszkeptikus szervezet tüntetésén Prágában 2009. október 3-án, a Lisszaboni Szerződést ellenző tüntetésen. A cseh államfő 2009. október 8-án bejelentette, hogy újabb feltételeket támaszt a szerződés aláírásához: kétmondatos lábjegyzetet szeretne fűzni az alapvető jogokat megfogalmazó Chartához. A Lisszaboni Szerződés hatályba lépéséhez a lengyelen kívül már csak a cseh ratifikáció hiányzik. (MTI/AP/Petr David Josek)

A szigorú költségvetési fegyelemről rendelkező fiskális paktumhoz az EU 25 tagállama csatlakozott, az elutasítók között van Nagy-Britannia és Csehország. Utóbbi a folyamat kezdetén még támogatta az egyességet, de politikai elemzők szerint a konzervatív Klaus ellenzése miatt léptek hátra a megállapodástól. A britek mindvégig ellenezték azt. 

A csah miniszterelnök szerint Csehországnak három "lényeges" kifogása van a pénzügyi unió mai formája ellen, s ez az oka annak, hogy nem csatlakozott a megállapodáshoz. Petr Necas konkrétan azt kifogásolta, hogy Csehországnak korlátozott lehetősége lenne részt venni az euróövezet csúcstalálkozóin, hogy a szerződés nem fordít kellő figyelmet az adósságkritériumra, illetve hogy Csehországban nem világos a dokumentum jóváhagyási folyamata.

A kormányfő nem zárta ki, hogy Csehország később mégis csatlakozik a megállapodáshoz. "Kifogásaink nem azt jelentik, hogy később ne csatlakozhatnánk a szerződéshez" - jegyezte meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.