Terv már lesz a duális képzésről

A formálódó Duális Képzési Tanács még az idén szeretné kidolgozni és a kormány elé terjeszteni azt a koncepciót, amely a duális, vagyis gyakorlatorientált képzés kiterjesztését célozza a felsőoktatásra - mondta Parragh László, a tanácsban részt vevő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI-nek Lille-ben, a szakmák Európa-bajnokságán (EuroSkills).

A duális képzés kiterjesztése keretében azt szeretnék elérni, hogy minden olyan szakmában, amelynek "gazdasági outputja van" - például a mérnöki, természettudományos, informatikai képzésben - úgy jöjjenek ki a felsőoktatásból a hallgatók, hogy "már láttak előtte valódi munkahelyet" - fogalmazott Parragh László. Az is fontos cél, hogy a szakmunkásképzés ne legyen zsákutca, és ha valaki tanúbizonyságot tesz arról, hogy a szakmáját jól tudja, akkor tovább tudjon lépni a felsőoktatásba. Ha pedig valakiről kiderül, hogy nem tudja elvégezni azt az egyetemi, főiskolai szakot, amit szeretne, akkor legyen lehetősége szakmát tanulni és abból megélni. Meg kell tehát teremteni a lehetőséget, hogy oda-vissza meglegyen az átjárhatóság.

A nagyobb külföldi cégek magyarországi leányvállalatainál és a nagyobb magyar cégeknél - ilyen például a Mol, a Richter - már működik a munkához szükséges gyakorlati tudás átadása az egyetemistáknak, főiskolásoknak, azonban a közepes méretű cégeket még érdekeltté kell tenni ebben. A hogyanról nem szólt egy szót sem, mint ahogyan arról sem, hogy vajon miért motiválatlanok a közepes cégek a szakképzésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.