Terjeszkedne a bécsi tőzsde

Kitart terjeszkedési stratégiája mellet a bécsi értéktőzsdét üzemeltető Wiener Börse AG, remélve, hogy a következő három-öt éven belül részesedést vásárolhat dél- és kelet-európai értéktőzsdékben.

Olyan kisebb, növekedéssel kecsegtető börzékben fontolgatják a részesedésvásárlást, mint a horvát, a szerb, a román és a bolgár értéktőzsde, mondta Heinrich Schaller, a Wiener Börse vezérigazgatója. Ezekkel a tőzsdékkel a bécsi tőzsde már együttműködési megállapodást kötött.

A Wiener BörSe három térségbeli börzének már többségi tulajdonosa: a ljubljanainak a 81,013 százaléka, a budapestinek az 50,45251 százaléka és a prágainak a 92,739 százaléka van a birtokában. A vállalat két éven belül egyetlen, közös kereskedési platformot akar bevezetni érdekeltségei számára, a német XETRA rendszert.

Schaller beszélt arról is, hogy a Wiener Börse egyelőre nem indul a régiós vetélytársa, a varsói értéktőzsde többségi részesedéséért, de nem is zárja ki teljesen e lehetőséget.

Varsóban a múlt héten bejelentették, hogy a lengyel pénzügyminisztérium kiválasztotta azt a négy külföldi tőzsdevállalatot, amelyek részt vehetnek a varsói értéktőzsde privatizációjában. A frankfurti Deutsche Börse, a londoni LSE, az amerikai-svéd Nasdaq-OMX és az amerikai-nyugat-európai NYSE-Euronext tehet ajánlatot ez év égéig. A lengyel kormány a tőzsde 51-73,82 százalékát tervezi eladni, a privatizációból 12 milliárd zloty (4 milliárd dollár) bevételt remél.

Az osztrák részvénypiac kilátásait illetően Schaller úgy vélekedett, hogy előfordulhatnak még hullámvölgyek, de a neheze "már mögöttünk van". A bécsi értéktőzsde fő mutatója, az ATX idén az év eleje óta 25 százalékkal emelkedett, és jelenleg 50 százalékkal magasabban áll a tavalyi, 1500 pontos mélypontjánál.

A bécsi értéktőzsde üzemeltetője várhatóan hamarosan jóváhagyja, hogy tulajdonosai 100 millió euróval megemeljék alaptőkéjét, az eddigi tőzsderészesedés-vásárlások költségei miatt, illetve némi tőkét képezve a további terjeszkedéshez.

Banki források szerint a tőkeemelésben részt vesz Ausztria három nagybankja, az Unicredit tulajdonában lévő Bank Austria, valamint az Erste Bank és a Raiffeisen csoport. E három pénzintézet együttesen a Wiener Börse mintegy 27 százalékát birtokolja. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.