Terjeszkedik az orosz Szberbank

A FÁK-országaiban, Kínában és és Indiában terjeszkedne elsősorban, de kedvező feltételek esetén Kelet-Európában "nem zárkózik el" a vásárlásoktól az orosz Szberbank. Az állami pénzintézet Moszkvában ismertetett terveiben az OTP és a Raiffeisen Bank esetleges megszerzését nem nevesítik.

A Szberbank közlése szerint a 2014-ig terjedő időszakban a pénzintézet bevételét a jelenlegi 2-3-szorosára, az orosz bankrendszerben való részesedését 25-30 százalékosra szándékozik növelni. Céljának tekinti, hogy a nemzetközi bankrendszer jelentős szereplőjévé váljon, és ennek megfelelő mutatókat érjen el.

A bank prioritást élvező célként nevezi meg a külföldi tevékenység fokozatos növelését, részben leánybankok vásárlásával  és létrehozásával. Ezzel szeretnék eléárni, hogy a következő időszak alatt külföldi bevételei az összes bevétel mintegy 5-7 százalékát érjék el, nem utolsó sorban külföldi akvizíciók útján. A tervezet középtávon kazahsztáni, fehéroroszországi, és ukrajnai, később pedig kínai és indiai terjeszkedést irányoz elő.

A bank a FÁK-államokban elsősorban a már létező leánybankok révén szeretne terjeszkedni. A fejlett és a fejlődő piacokon - például Kelet-Európában - azonban egyéb lehetőségeket is vizsgál. Kedvező feltételek esetén Szberbank nem zárkózik el a vásárlásoktól sem. E tekintetben az irányadó a  "bekebelezendő objektum" hálózatának nagysága és növekedési  potenciálja, illetve ezek aránya lesz - mondja ki a stratégiai terv.

A Szberbank évi mintegy 3-5 százalékos létszámcsökkentést tervez a működési költségek csökkentése jegyében.

Az ügyfelek számában a bank a 2014-ig terjedő időszakban meg akarja szerezni a nagy és közepes társaságok piacának mintegy 65 százalékát. De a tervezet hangsúlyozza, hogy minden ügyfélszegmensnek egyforma jelentőséget tulajdonítanak.

A 2014-ig szóló stratégiai fejlesztési tervet korábbi közlések szerint a felügyelő bizottság októberben hagyta jóvá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.