Nálunk is terjed a netes csalás

Több ezer eurót kaszált egy csaló: netes hirdetésekben eladásra kínált fel néhány nagy értékű járművet, majd a vevőjelöltektől jókora előleget kért. Aki óvatlan volt, ráfizetett.

Egyre több panasz érkezik az Európai Fogyasztói Központ Magyarországhoz (EFK) apróhirdetéses csalások miatt. Ezek során a szélhámos felad egy hirdetés, amelyben például autót vagy traktort kínál eladásra. Az érdeklődők azt az információt kapják, hogy a vásárlás egy szállító cégen keresztül történik.

A csaló ezután a vételár egy részét vagy akár a teljes összeget a szállító cég számlájára utaltatja a fogyasztóval, hangsúlyozva, hogy ha nem elégedett a termékkel, azt pénzvisszafizetés mellett visszaküldheti. Ha a trükk sikeres, a fogyasztó átutalja a kért összeget, a magát eladónak feltüntető személy pedig nyom nélkül eltűnik, természetesen az ígért termékkel együtt.

- Az EFK-hoz két hazai panasz is érkezett ilyen típusú csalás miatt. Az egyik fogyasztót 3 ezer, a másikat 4 500 euróval károsította meg vélhetően ugyanaz a szélhámos – figyelmeztet Morvay György, az EFK igazgatója. Mint elmondta: a hirdetések magyarul, egy hazai hirdetési portálon jelentek meg, majd kiderült, hogy az eladók külföldiek. Arra vették rá a vevőket, hogy előleget küldjenek a neten csak képen feltüntetett járművekre, majd miután az összeget megkapták elérhetetenné váltak.

Morvay György felhívta a figyelmet arra, hogy az internetes apróhirdetéseket közvetítő weboldalak nem ellenőrzik az eladó személyét és az ajánlat valódiságát. Így nem jelent garanciát, ha az apróhirdetést egy ismert hirdető oldalon találjuk meg. Az EFK igazgatója szerint célszerű olyan szakosodott weboldalakon vásárolni, ahol a felhasználók értékelik az eladókat, így nagyobb az esély a szélhámosok kiszűrésére. A vásárlás megkezdése előtt tanácsos ellenőrizni a megadott cégek elérhetőségeit és csak alapos körültekintést követően fizetni.

Ha olyan értékesítési formát ajánlanak, ami új vagy szokatlan, legyünk különösen körültekintőek. Autó esetében nézzük meg a képen látható jármű környezetét, mert lehetséges, hogy ellentmondásban van a hirdetés eredeti szövegével. Próbáljunk lehetőséget teremteni arra, hogy megnézhessük a járművet valahol egy előre megbeszélt időpontban, felajánlva, hogy vállaljuk az utazási költséget. Ha kitérő választ kapunk, indokolt a fokozott óvatosság.

Interneten is tájékozódhatunk: beütve az eladó nevét valamelyik keresőprogramba, lehetséges, hogy találunk olyan fogyasztói visszajelzéseket, amelyek szerint ilyen néven már követtek el csalást. Ha cég kínálja eladásra az autót, használjuk az efk.hu oldalon elérhető HOWARD-ot. Ez egy vásárlási segéd, amely ellenőrzi a cégek adatait és segít elkerülni a tisztességtelen kereskedőket. Morvay György kiemelte: a fentihez hasonló csalások Nyugat-Európában elterjedtek, de a jelek szerint Magyarországon is egyre nagyobb számban jelennek meg.

Internet és bankkártya - csak óvatosan
Internet ,vásárlás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.