Az állami MVM is kiveszi részét a rezsicsökkentésből

Az MVM lakossági árambevétele a szolgáltatókhoz hasonlóan 14 százalékkal csökken november 1-jétől – derül ki a rezsicsökkentés konkrét számait közlő, most közzétett rendeletből. A számla egyéb tételei kisebb mértékben csökkennek, így lesz a mérséklés átlaga az ígért 11,1 százalék. A szolgáltatók garantált árrése tovább zuhan.

Megjelent a Magyar Közlönyben Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter rendelete a november 1-jétől hatályos, végleges lakossági és egyéb energiaárakról. A rendelet címe kissé megtévesztő, hisz csak a számla egy részét alkotó úgynevezett rendszerhasználati díjak módosítását helyezi kilátásba, ám végül is a számla többi tételére, így különösen az energiadíjra is új számokat közöl.

A legszembetűnőbb változás, hogy a kormány 17,6 forintról 15,15 forintra csökkenti a lakossági szolgáltatók áramát nagykereskedőként biztosító, állami MVM Magyar Villamos Műveknek az eladott lakossági áram kilowattórája után járó díjat. Ez a díj 2012 január eleje óta változatlan: a magyar állam a 2013. január 1-i rezsicsökkentés során csak a végső számlát kiállító szolgáltatókat kötelezte 10 százalékos árcsökkentésre, azok ebből semmit nem háríthattak tovább az áramot nekik értékesítő MVM-nek.

Novembertől ugyanakkor az MVM határozottan kiveszi a részét a csökkentésből: a két szám közötti 13,9 százalékos különbség megközelíti a szolgáltatók áramdíjcsökkenésének mértékét. Vagyis elmondható, hogy a mostani rezsicsökkentésből az áramdíj tekintetében az állami MVM oroszlánrészt vállal. Korábbi információink szerint ez a bevételcsökkenés mintegy 20 milliárdos kiesést jelent az állami MVM számára.

Az energiaszámla nagyobb részét (áram esetén a felét, gáz esetén mintegy 80 százalékát) az energiadíj teszi ki, amit - címével ellentétben - a rendelet szintén szabályoz, az eddigi szokásoknak megfelelően szolgáltatónként egyedileg.

Számításaink szerint az áramszolgáltatók a lakossági áramszámla körülbelül felét kitevő energiadíjat november 1-jétől 14,1-14,5 százalékkal adhatják kevesebbért. A legnagyobb csökkentés az E.ON-t sújtja: az 1320 kwh/év fogyasztás alatti sávban díja 14,5, az efeletti tarifa 14,4 százalékkal esik a cég területén. A legkisebb mértékű az EDF Démász területén érvényesítendő 14,35, illetve 14,15 forintos mérséklés. Az áramszolgáltatók e tekintetben csak akkora terheket vállalnak a rezsicsökkentésből, amennyivel nagyobb ez a szám az MVM-et érintő csökkenési mértéknél. Vagyis ezúttal az MVM-nél jóval kevesebbet.

A lakossági áramszámla azért csökken ennél kisebb, az ígéret szerinti 11,1 százalékos mértékben, mert a számla másik felét kitevő rendszerhasználati díjak kisebb mértékben csökkentek. Itt ugyanakkor szakértői számítások szerint a központi hálózatot birtokló, az MVM tulajdonában lévő Mavir novembertől több bevételhez jut. Vagyis e tekintetben az áramszolgáltatók tulajdonában lévő hálózatüzemeltetőket november 1-jétől nagyobb mértékben terhelik, mint a piac központi állami szereplőjét.

Gázszolgáltatói fronton a helyzet egyszerűbb: ott a szintén szolgáltatónként kihirdetett gáz- és alapdíjak számításunk szerint legalább - de nem pontosan - 11,1 százalékkal mérséklődnek.

A rendelet más sorai alapján viszont mind az áram-, mind a gázszolgáltatók garantált árrése (vagyis amennyi bevételük keletkezhet vételi és eladási áruk között) jelentősen csökkent. Az áramszolgáltatók esetében rendre 25 százalékkal kWh-nként 0,986 forintra, míg a gázszolgáltatóknál a legelterjedtebb lakossági kategóriában 27,5 százalékkal.

Húszmilliárd forintos kiesést okozhat az MVM-nek az áramár csökkentése
MVM-hirdetés: soproni programajánlat Óbudán (fent)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.