Tényleg az MKB-ról tárgyal az OTP?

Nem cáfolja az MKB tulajdonosa, hogy az OTP-vel (is) tárgyal a bank eladásáról.

Közleményben reagált az MKB eladásáról az utóbbi napokban megjelent cikkekre, információkra a bank tulajdonosa, a német Bayerische Landesbank (BayernLB). A hírek szerint az MKB az egyik abból a két magyarországi pénzintézetből, amelynek megvásárlásáról az OTP tárgyalásokat folytat.

A BayernLB nem cáfolja, igaz, nem is erősíti meg, hogy a kérők között ott van az OTP. Úgy fogalmaznak: "Tagadhatatlan, hogy az MKB kiemelkedő piaci reputációja és a restrukturálására tett, eddigi sikeres erőfeszítések miatt folyamatos a bank iránti érdeklődés. A BayernLB nem biztosított kizárólagosságot egyetlen potenciális vevőjelöltnek sem, valamint nem folytat előrehaladott tárgyalásokat egyetlen érdeklődővel sem."

A BayernLB emellett arra is emlékeztet közleményében, hogy az Európai Bizottsággal kötött megállapodásnak része az MKB értékesítése, ám a bankot legkésőbb 2016 végéig kell eladni, így nincs szó azonnali értékesítési kényszerről. A pénzintézet szerint az MKB által követett aktuális stratégiai irány tovább növeli a bank értékét. Az MKB menedzsmentje pedig minden támogatást megkap a BayernLB-től a bank értékének maximalizálására irányuló munkájához.

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató hétfőn, az InfoRádiónak adott interjúban beszélt arról, hogy az OTP két, kivonulást tervező külföldi befektető magyarországi leánybankjára pályázik. Megfogalmazása szerint az egyik pénzintézetre már – írásos, igaz, nem kötelező érvényű – ajánlatot is tettek, míg a másik bank esetében az utolsó tárgyalásos fázisban vannak.

A bankvezető arra a kérdésre, hogy a tárgyalások mikor zárulhatnak le, úgy válaszolt: "ezeknek a kimenete három-négy hónap". Márpedig, ha ezt, és a BayernLB nyilatkozatát (mely szerint egyik érdeklődővel sem folytat előrehaladott tárgyalásokat, a bank számára pedig nem sürgős az eladás) egymás mellé tesszük, akkor lehet, hogy mégsem az MKB az OTP egyik célpontja.

A múlt héten az Origónak nyilatkozó Csányi Sándor ugyan arról beszélt, hogy az OTP nem világítja át az MKB-t, a hírportál most pénteken azonban arról számolt be, hogy információja szerint nem is "klasszikus átvilágítás zajlik" a banknál, mivel erre voltaképpen nincs is nagy szüksége az OTP-nek. Az Origo szerint az utóbbi fél-egy évben több tíz munkatárs és középvezető került át az MKB-ból az OTP-be, ráadásul egy éve ott ül a bank igazgatóságában Erdei Tamás, aki másfél évtizeden keresztül volt az MKB első embere. Csányi Sándor tehát akkor is mindent tudhat az MKB-ról, ha az emberei akár egy percre sem teszik be a lábukat az MKB Váci utcai székházába – fogalmazott cikkében a hírportál.

Ezzel kapcsolatban az OTP-nél lapunknak úgy reagáltak, hogy a bank anélkül nem vásárol meg egy pénzintézetet, hogy azt át ne világítaná. Az MKB esetleges megvásárlásával, illetve az egyéb akvizíciós célpontokra vonatkozó kérdéseinket azzal hárították el, hogy a Csányi Sándor által, az InfoRádiónak adott interjúban említett két ügylet közül még egyik sincs abban az állapotban, hogy további felvilágosítást adjanak róla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.