Tendert írtak ki a rádióaktív hulladékokat tároló aknák megépítésére

Új szakaszához érkezett a Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló építése, elkészültek a lejtősaknák és az összekötő vágatok, így a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. a napokban kiírta a tendert két tárolókamra megépítésére.

Hegyháti József ügyvezető igazgató az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a Mecsekérc Zrt. kivitelezésében elkészült két, egyenként 1700 méter hosszú lejtősakna, és az összekötő folyosók. A program a tárolókamrák kialakításával folytatódik. A teljes kapacitás negyvenezer köbméter lesz, mondta az ügyvezető. Az első tárolót az elképzelések szerint 2010-ben adják át. Az időpont Hegyháti József tájékoztatása szerint függ attól, hogy rendelkezésre állnak-e a pénzügyi források.

A létesítmény építését a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból finanszírozzák, ennek legnagyobb befizetője a Paksi Atomerőmű Zrt. Az idén már elfogadott költségvetéssel rendelkeznek, eszerint 6,4 milliárd forintot fordítanak a kamrák építésre.
Hegyháti József abban bízik, hogy április végére szerződést köthetnek a tárolókamra tenderén győztes pályázóval, és kezdődhet a kivitelezés.

Az ügyvezető igazgató arról is beszámolt, hogy a telephely felszíni fogadóépületében, amelyet tavaly októberben avattak, jelenleg hatszáz hordó van. Ezeket december óta szállították át a paksi atomerőműből. Az RHK Kft. az idén folytatja a paksi telephelyű Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) bővítését. A létesítmény 16 egysége mellé újabb négyet építenek. Erre a beruházásra az idén másfélmilliárd jut.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.