Tenderdömping jön Paks II esetében

A Paks II atomerőmű beruházási tendereinek előkészítése a műszaki feladatok meghatározásával párhuzamosan zajlik, és a teljes projektet tekintve a 40 százalékos magyar beszállítói hányad tartható - közölte Valerij Limarenko, a Roszatom leányvállalat, a Nyizsnij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (NYIAEP) elnöke szerdán magyar újságíróknak az Atomexpon, Minszkben – írja a Hvg.hu.

A nyílt tenderek tömeges kiírása folyamatos lesz, a tervezést és az engedélyezést követően heti gyakorisággal teszik közzé majd a felhívásokat - közölte a paksi beruházás fővállalkozó cégének vezetője. Az elnök szerint a beruházás jelenlegi szakaszában a beépítendő irányítástechnika és turbina tervezése folyik, egyeztetve a magyar féllel.

Valerij Limarenko úgy értékelte, hogy a magyar atomenergetikai szakemberek jelentős tapasztalattal rendelkeznek a szovjet típusú atomerőmű üzemeltetésében, és ez a biztos alapja a sikeres munkának. Úgy fogalmazott, hogy "egy műszaki nyelvet beszélünk".

Azt mondta, a legkorszerűbb és legbiztonságosabb 3+ generációs technológiát képviselő rendszereket építik majd be a Paks II atomerőműbe. Mire a Paks II beruházás megkezdődik, a 3+ generációs atomerőművi blokknak több referenciája is lesz, köztük az idén év végén átadásra kerülő Novovoronyezs 2, és a jövőre elkészülő Szentpétervár melletti, Leningrád II atomerőmű - tette hozzá.

Valerij Limarenko szerint a Roszatom a helyi iparra is támaszkodik az atomerőművek építése során, ami az egyik fő versenyelőnye vetélytársaival szemben. Magyarország fejlett iparral rendelkezik, és azzal számolnak, hogy a paksi beruházás kivitelezésében 40 százalékos lesz a magyar beszállítói hányad, elsősorban az építési és szerelési munkákban. A szakember szerint az erőmű építési munkáinak kétharmadát magyar vállalatok végzik majd.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Európában a Siemens és az Alstom rendelkezik világszínvonalú atomerőművi turbinákkal, de a nyílt versenybe bármely cég beszállhat, így Oroszországban is van olyan cég, amelyik a legkorszerűbb úgynevezett lassújárású turbina gyártására képes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.