Temetik az euróövezetet

Az euróövezet a jelenlegi formájában gyakorlatilag biztosan megszűnik - vélik londoni elemzők. Angela Merkel német kancellár úgy fogalmaz: Németország nem tudja egyedül megoldani, hogy egyes tagállamok túlságosan eladósodottak, versenyképességi problémákkal küzdenek és saját vállalásaikat sem tartják be.

"Kritikus szakaszba" jutott az euróövezet, és valószínűleg már a következő néhány hét eseményei eldöntik, hogy a valutaunió "merre veszi az irányt" - áll a Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő csütörtökön Londonban összeállított helyzetértékelésében.

Egy másik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) ugyancsak csütörtökön ismertetett új előrejelzésében egyértelműbben fogalmaz: a tagországoknak a következő években egyre kíméletlenebb politikai és gazdasági körülményekkel kellene megbirkózniuk ahhoz, hogy az euróövezet legalább részleges összeomlása megelőzhető legyen, és "csekély" annak valószínűsége, hogy sikerrel járnak.

A CEBR elemzői közölték: véleményük szerint ebben a helyzetben gyakorlatilag biztos, hogy az euróövezet jelenlegi formájában megszűnik.

A Standard & Poor's elsősorban a bankok helyzetére összpontosít csütörtöki elemzésében, kiemelve: az ötven legnagyobb európai bank közül a cég 27 esetében leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben, vagy ennél még hamarabbi osztályzatrontásra utaló negatív felülvizsgálatot folytat.

Eközben a német kancellár Berlinben úgy fogalmazott: Németország ereje nem végtelen és egyedül nem tudja megoldani az euróövezeti válságot.

Angela Merkel a mexikói G20-csúcson képviselendő német álláspontot ismertetve a Bundestagban - a német törvényhozás alsóházában - elmondta: arra számít, hogy a június 18-án kezdődő találkozón minden egyéb témánál hangsúlyosabban jelenik majd meg az euróövezeti válság, és "a világ szeme ismét Németországra szegeződik".

Németország az európai egységfolyamat és a világgazdaság fejlődése szolgálatába áll, de lehetőségei korlátozottak, ezért nem szabad olyan módszerrel kezelni a válságot, amely "végül felemészti Németország erejét".

Hangsúlyozta: nem a leggyorsabb, hanem a legjobb eszközöket kell megtalálni. A külön-külön felhalmozott tartozás szétterítése a közösség egészére "látszólag egyszerű" megoldás. De éppen a remélt hatással ellentétes eredménnyel jár - utalt a közös euróövezeti kötvény elképzelésére.

Tüneti kezelés helyett a válságot kiváltó problémákat kell megoldani, vagyis a túlzott eladósodás, a hiányos versenyképesség és a közösen vállalt szabályok megszegéséből fakadó hitelességi deficit kihívására kell választ találni - mondta.

Hozzátette: üdvözli a madridi kormány elhatározását, hogy külső támogatást igényel a bankrendszer stabilizálásához. "Minél hamarabb kér Spanyolország segítséget, annál jobb" - mondta. A német kancellár szerint a banki stressztesztek nem mutatták meg teljes mélységében a spanyol problémákat. Rzért hasznosnak tartaná, ha az Európai Központi Bank erősebb felügyeleti jogosítványokat kapna.

A G20-csoport a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő államokat, valamint az EU-t mint intézményt fogja össze. A hétfőn kezdődő kétnapos tanácskozást Los Cabosban rendezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.