Teljesen biztos a téli gázellátás

A hazai gáztároló-fejlesztések révén ma már abban a nem várt esetben is a tél végéig biztosított lenne a belföldi ellátás, ha Ukrajnában újfent elzárnák a gázcsapot. A pluszberuházások a fogyasztóknak köbméterenként 1 forint 80 fillérbe kerülnek.

A magyarországi gáztároló-fejlesztések ma már abban a nem várt esetben is a tél végéig biztosítanák az ellátást, ha netán kelet felől semennyi fűtőanyag nem érkezne - közölte a gázrendszerirányításért felelős FGSZ Földgázszállító Zrt. siófoki központjában Molnár Csaba kancelláriaminiszter. A gyér sajtóérdeklődés mellett tartott tájékoztatón - melyet Oláh Lajossal, az energiaügyi tárca államtitkárával és Zsuga Jánossal, a Mol-tulajdonú FGSZ vezérigazgatójával együtt tartottak a vezérlőben - Molnár Csaba emlékeztetett: tavaly ugyanebben az épületben épp egy, az orosz-ukrán pénzügyi viták folytán kaialkult komoly gázválság elhárításáról tartottak tájékoztatókat. (Akkor ő épp energetikáért felelős szakminiszter volt, és sokak szerint az akkori sűrű "gázválságos" tájékoztatók is hozzájárultak a fiatal szocialista politikus újabb kinevezéséhez.)

Tavaly a gázválság idején a kereskedelmi tárolókban 3,5 milliárd köbméter gáz volt, amit 500 millió köbméter stratégiai készlet egészített ki. A tavalyi beruházások révén a kereskedelmi tárolókapacitás 4,1 milliárd köbméter, míg a most kialakított Szőreg-1 jelű stratégiai tárolóban 1,4 milliárd köbméter gázt halmoztak fel. Így ma a teljes készlet 5,5 milliárd köbméter. Ez - a hazai kitermeléssel és a nyugati irányú betáplálással együtt - napi 99 millió köbméter maximális kitárolást tesz lehetővé. Ekkora igény még soha nem volt Magyarországon. Ez a rendszer - váratlan műszaki hiba nélkül - még akkor is biztosítaná a hazai ellátást, ha két hónapig mínusz tíz fok alatt lenne az átlaghőmérséklet, és ezalatt kelet felől egyáltalán nem jutnánk gázhoz. Ilyenre egyébként most a kormány egyáltalán nem számít - közölte.

Ugyanakkor hozzátette, hogy a tavalyi gázválság idején sem volt szükség a stratégiai készletek felszabadítására, és egyetlen nap komolyabb korlátozást leszámítva (akkor a legnagyobb cégek fogyasztását szüntették meg) lényegében zavartalan maradt az ellátás. Sőt más államoknak is juttattunk saját készleteinkből.

A biztonságnövelő beruházások most a mintegy 135 forintos köbméterenkénti gázárban 1,8 forintos tételt jelentenek - közölte felvetésünkre Oláh Lajos. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a minden eddiginél nagyobb készletekkel, ha orosz-ukrán gázvita híján, viszonylagos melegben, a világválság miatt csökkenő kereslet mellett azok most télen nem fogynak ki, az államtitkár leszögezte: akkor a tartalékok a tárolókban maradnak.

Oláh Lajos beszámolójában felhívta a figyelmet, hogy a kormány mindemellett újraszabályozta azt a korlátozási menetrendet, amit egy esetleges gázhiányos helyzetben alkalmazni kell. Eszerint - megerősítve lapunk korábbi információit - gázhiány esetén, a lakossági ellátás fenntartása érdekében 8 kategória szerint kapcsolnák le a cégeket, a legnagyobb fogyasztásúaktól haladva a kisebbekig. A VII.-VIII. kategóriában bizonyos kivételeket is lehetővé tesznek. Ez egyes gyárak alapvető, a teljes fogyasztás tíz százalékát nem meghaladó igényeinek időszakos kielégítését, illetve a legfontosabb élelmiszer- és alapanyagellátókat jelenti. Mindezeken kívül, egyáltalán nem lehet korlátozni a lakosságot, valamint többek között a távhőcégeket, a közellátókat, azokat a gyárakat, ahol az ellátás megszűnése emberi egészségben vagy a környezetben tehet kárt, a kórházakat és a közösségi szállásokat. Mint azt kérdéseinkre végül elmondták, ide tartozik a kormányzati és közigazgatási intézmények döntő többsége is.

Zsuga János felvetésünkre leszögezte: az érintett cégek és gázszolgáltatóik már megkötötték az új szabályokat alkalmazó szerződéseket. Ez jelenleg hatósági engedélyezés alatt áll, ami után a listát nyilvánosságra hozzák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.