Huszáros rohammal a félkarú rablók ellen

A pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését javasolja a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A gépeket üzemeltető cégeknél teljes a döbbenet.

A pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését javasolja a kormány – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Lázár János és Giró-Szász András kormányszóvivő indoklásul kifejtette: egyrészt a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő automatákba dobálják a pénzüket, másrészt – mint arról Orbán Viktor tájékoztatta a kabinetet – súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban, erről azonban további részleteket nem közöltek. 

Bealkonyult
Kurucz Árpád 2010.09.15. Digitális Game Expo , Syma csarnok, játékgép, félkarú rabló

Bár ezek kétségtelenül érdekes részletek lettek volna, ám ismereteink szerint ennek hiányában is teljes döbbenetet sikerült ma reggel okozni az ágazati cégeknél Lázár Jánosnak. A Magyar Szerencsejáték Szövetségnél (MSZSZ) egyelőre nem nyilatkoztak. Csupán annyit közöltek, hogy közleményt adnak majd ki a fejleményekről. Ágazati körökből azonban úgy tudjuk, a nyerőgépet üzemeltető cégek és dolgozóik körében teljes a riadalom és a kétségbeesés. Akadt olyan vállalkozás, ahol égnek a vonalak, mindenki azt kérdezi a vezetőktől, hogy „ez most akkor mennyire komoly, novembertől valóban nincs munkájuk?”

Lázár János szavait azonban nehéz lenne félreérteni, hiszen megjegyezte: "a mi politikai családunk krédójával" önmagában ellentétes a szerencsejáték, így további szigorítást tart szükségesnek a kormány, bár a korábbi 25 ezer helyett már ma is csak körülbelül 4500 játékgép működik – írja a Kormany.hu. A parlament ezért – kivételes sürgős eljárással – várhatóan már kedd délután elfogadja a kormány törvényjavaslatát, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így "a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva" a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek – mondta az államtitkár.

Elmondta, hogy ma három, koncessziós alapon működő játékkaszinó van az országban, és a jövőben a jelenleginél is szigorúbb feltételekhez kötik az alapításukat. A kieső költségvetési bevételeket, nagyságrendileg 20-30 milliárd forintot az online szerencsejáték szabályozásából – a tervek között szereplő megadóztatásából – pótolnák.

A nem helyhez kötött szerencsejáték szabályozásának kidolgozásával Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert bízta meg a kormányfő. Arra a kérdésre, hogy miért kellett ilyen sürgősen megtárgyalni ezt a kérdést, Lázár János azt válaszolta: nem lehet hónapokon keresztül vitázni erről a témáról, mert ellenkező esetben félő, hogy felpuhulnak a törvényhozás szándékai. Arra, hogy a döntésnek van-e köze a segélyplafonról szóló tervekhez, azt felelte: "természetesen ez egy szociális kérdés is".

Ezzel a lépéssel a kormány saját eddigi elképzeléseit söpörte le az asztalról. Tavaly és egészen eddig arról beszéltek a téma kapcsán, hogy ha a korábbi hagyományos gépek nem is, ám a szerver alapon működtethető automaták a piacon maradnak. Ebbe az elképzelésbe beilleszkedve csaknem egy éve a játékadó szintjét a gépenkénti 100 ezer forintról 500 ezer forintra emelték. Ennek az eredménye lett a gépek számának már említett nagyarányú csökkenése.

A piacon maradó vállalkozások viszont készültek az Nemzeti Adó- és Vámhivatal által online módon is ellenőrizhető szerveralapú gépek üzembe helyezésére. Ez sem ment könnyen, mert a vonatkozó törvény valóban arról szólt, hogy az év utolsó negyedévében már csak ezek működhetnek, ám a hogyan kérdéseit tisztázó, a törvényhez tartozó végrehajtási rendelet csak nem akart megjelenni.

Ez végül idén június végén született meg, mintegy féléves késéssel. Az iparág a jelek szerint mégis komolyan készült erre az új, Európában egyedülálló szigorúságúnak tartott törvény alkalmazására. Többi között a közelmúltban látott napvilágot az a hír, hogy a gépek ellenőrzéséhez nélkülözhetetlen szerverrendszer létrehozását elkezdte egy vállalkozás.

A WebGam Kft. nemcsak kiépítette hálózatát, hanem augusztus végén arról adott hírt, hogy be is szerezte a szerencsejáték-törvényben rögzített szerverüzemeltető tanúsítványt az auditor cégtől, a HunGuard Kft.-től. Ezt követően egészen mostanáig már csak arra vártak, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium megadja számukra a működési engedélyt. Ismereteink szerint azonban a minisztériumtól eddig nem kaptak érdemi választ. Ezek szerint nemcsak ők, de a NGM-nél sem voltak tisztában azzal, hogy mit is jelent majd be október elején Lázár János.

Korábbi iparági hírek szerint 30-35 milliárd forintra tehető az a pénz, amelyet az ágazat évente játékadóként befizet a költségvetés számára, s ehhez jönnek még az egyéb járulékos befizetések. Ez nagyjából háromszorosa a Debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciójára fordítandó állami forrásoknak. A jövő évi költségvetés jelenleg ismert számai szerint ez 9 milliárd forint lenne. Nos, az államtitkár szavai szerint erről a 20-30 milliárd forintról le kellene mondani.

Illetve mégsem mondanának le, a kieső bevételt az online játékok megadóztatásával pótolnák. Kétségtelen, ez szép elképzelés. A bökkenő azonban az, hogy már tavaly is hasonlóról beszéltek a kormányoldalon, ám azóta semmi sem történt. Az ehhez elképzelt törvény megszületett ugyan, ám a nagy internetes szerencsejáték-oldalak csak nem akarnak fizetni. Ahhoz, hogy legálisan működjenek az országban, többi között a NAV Szerencsejáték Felügyeleti (SZF) osztályán nyilvántartásba kellene vetetni magukat. Erre január elseje óta lehetőségük van.

Az év folyamán többször kerestük az SZF-et, s mindannyiszor azt a választ kaptuk: nincs cég, amely ezt a nyilvántartásba vételt kérte volna. Úgy tudjuk, azóta sincs ilyen vállalat, sőt volt cég, amely a szolgáltatását ugyan fenntartja Magyarországon, ám a hazai ügyfélszolgálatát felszámolta. E szerint nemhogy közelebb jöttek volna, de hátrébb léptek a magyar piactól. Bár a kormány ígérete szerint januártól él a nemzetközi online irodák adóztatásának lehetősége, ebből mégsem folyt be semmi bevétel. Ezek szerint immár Navracsics Tibor újra megpróbálja.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség értetlenül áll a fejlemények előtt

Döbbenten és értetlenül áll a nyerőgép iparág összes szereplője – vállalkozások, munkavállalók, vendéglátósok és a családjuk - a rendkívüli kormányülésen született döntés előtt, miszerint a kormány betiltaná a nyerőgépeket – tudatta lapunknak is megelküldött közleményét a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz). 

Schreiber István elnök kifejtette: a jogállamiság alapkövetelménye a jogbiztonság és a kiszámíthatóság, ezért érthetetlen számunkra, hogy az Orbán-kormány által hozott – a magyar bankok rendszerénél is szigorúbb biztonsági szintnek megfelelő – szerver-alapú üzemeltetést, amelyre a piac már felkészült, miért akarják megszüntetni. 

A magyar jogszabályok alapján közel 1200 magyar vállalkozás készült, és pénzt fordított az átállásba; engedély és audit előtt állnak a szerverüzemeltetők, akik az alapján jártak el, amire a jogalkotó lehetőséget adott. Hozzátette: egyetlen uniós-tagállamban sincs betiltva a helyhez kötött szerencsejáték, ezért nem értjük, miért kell egy eddig komoly költségvetési tételt jelentő ágazati tevékenységet betiltani, a jelenlegi gazdasági, pénzügyi helyzetben.

Az ágazat tagjaik, negyvenezer munkavállaló így lényegében ellehetlenedik, tönkremegy. Ezért abban bíznak, hogy a holnapi ülésig módosul az előterjesztés, ha pedig nem, akkor a képviselők nem szavazzák meg ezt a törvénytervezetet – emelte ki az MSzSz elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök úr utoljára két éve, nyáron hívott össze a maihoz hasonló kormányülést – írják –, akkor az árvíz miatt, nem értjük, hogy az Orbán-kormány által frissen szabályozott ágazat helyzete ezt most miért indokolta. 1500-nál kevesebb régi rendszerű gép maradt a piacon az egész országban, a szerver alapú terminálüzemeltetés elindításának pedig az előkészületeinél tartanak a vállalkozások.

Az szervezet rávilágít: súlyos tévedés, hogy az online szerencsejátékból ezek az állami bevételek pótolhatók, hiszen nem csupán 35 milliárd forintnyi játékadóról van szó, hanem még ugyanennyi összegű egyéb adóbevételről és járulékokról – emelte ki Schreiber.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.