Teljes fordulatszámra kapcsolt a Pénzügyi Békéltető Testület

Bő egy hét alatt hatvannál több ügy érkezett a nemrég a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mellett létrehozott új szervezet, a Pénzügyi Békéltető Testület elé.

A korábbi várakozásoknak megfelelően, bő egy hét alatt mintegy hatvan beadvány érkezett a július elsejétől üzemelő Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) – tudtuk meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeleténél (PSZÁF). A törvény szerint a bíróságon kívüli alternatív vitarendezési eljárásban a békéltető testületek csak akkor dönthetnek el egy jogvitát, ha a szolgáltató előre alávetette magát az eljárásának.

Mint arról beszámoltunk: nemrég a pénzügyi vonatkozású ügyekben a békéltetést elvették a Magyar Kereskedelmi Iparkamara berkeiben működő békéltető testületektől és átkerült a PSZÁF mellett létrehozott új szervezethez. A PSZÁF vezetője, Szász Károly korábban leszögezte: el fogják érni, hogy a piaci szereplők alávessék magukat a PBT eljárásainak. Az együttműködés alól magukat rendre kivonó cégek előbb figyelmeztetésre, később akár vaskos bírságokra is számíthatnak.

A július elsejei indulás után mára tizenhárom pénzügyi szolgáltató – bankok és pénzügyi vállalkozások vegyesen – írta alá az alávetési nyilatkozatot. (A pénzügyi szervezetek tevékenységtől függően jellemzően 250 ezer forinttól egymillió forintos fogyasztói követelésig – illetve néhány esetben hárommillió forintos ügyleti értékig – terjedő jogviták esetén vetették alá magukat az eljárásnak.

A PBT kinevezett igazgatója, Nadrai Géza gyors, szakszerű, mindenkinek ingyenes és átlátható eljárást ígért. Természetesen a PBT esetében is érvényes a fogyasztóvédelmi aranyszabály: az ügyfeleknek először az adott vállalkozással kell megegyezésre törekedniük, és ha ez nem sikerült, akkor következhet a PBT. Másik fontos előfeltétel, hogy a PBT eljárásával egy időben az adott ügyben nem lehet másik – például bírósági kártérítési – eljárást lefolytatni.

A PBT a tervek szerint 90 nap alatt bírálja el az ügyeket, így az első döntések legkésőbb ősszel várhatóak, bár indokolt esetben az eljárás egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható. Ha a vállalkozás előzetesen aláveti magát a PBT-nek, s ott a jogsértés bebizonyosodik, akkor kötelezést hoznak, amelyet bírósági végrehajtás követhet. Amennyiben a pénzügyi szervezet nem veti alá magát a testület eljárásának, úgy túl azon, hogy egy jókora bírságot is kockáztat, az adott ügyben a BT-k eljárásának megfelelően ajánlást hoz a testület, melyet a PSZÁF honlapján a vállalkozás nevével együtt nyilvánosságra hoznak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.