Teljes bérüket kapják fél évig az elbocsátott dunaferresek

Legfeljebb 400 elbocsátott dolgozó teljes bérét fizeti fél évig a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány. Aztán még hat hónapig, a 80 százalékát.

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. kiegészítő forrásának köszönhetően a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány legfeljebb 400 elbocsátott munkavállalónak teljes bért tud biztosítani hat hónapon keresztül - tájékoztatta az alapítvány szerdán az MTI-t. Közleményük szerint a munkahelyüket elvesztő és az alapítványhoz átkerülő munkavállalók - a korábbi gyakorlattal ellentétben - az első 6 hónapban nem bérük 80 százalékát, hanem teljes bérüket fogják kézhez kapni. A második hat hónapban a bér 80 százalékára jogosultak. Amennyiben a második félévben a támogatott munkát végez, szintén meg fogja kapni a kiegészítéssel együtt bérének 100 százalékát. Hozzátették: a kiegészítő forrást, amelynek köszönhetően megvalósulhatnak a munkavállalók számára pozitív változások, legfeljebb 400 támogatott részére tudja biztosítani az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.

A Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány nem csupán anyagilag támogatja az elbocsátott munkavállalókat, hanem képzésekkel, mentorálással, munkaügyi központ által szervezett előadásokkal, jogi tanácsadással igyekszik a dolgozókat a munkaerőpiacon tartani. A munkakeresésben figyelembe veszik az álláskeresők igényeit, illetve vállalták, hogy az első 6 hónapban a felajánlott munkakörben fizetett bér a jelenlegi munkabér 80 százalékánál nem lehet alacsonyabb.

Czomba Sándor az MTI-nek szerdán szintén hangsúlyozta, hogy elindult a Duanferrtől elbocsátott dolgozókat segítő munkaerő-piaci program, amelynek keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium 720 millió forinttal támogatja az Dunaferr Acélalapítványt; ezt az alapítvány kuratóriuma már szentesítette is.

Az ezt a megoldást választó dolgozók a Dunaferr Munkaerő-kölcsönző Nonprofit Kft. állományába kerülnek át maximum egy évre. A cél, hogy ez idő alatt újra állást találjanak. Az államtitkár is megerősítette, hogy az alapítvány ebben az egy évben a korábbi bérük 80 százalékát folyósítja, ezt egészítik ki számukra az első hat hónapban 100 százalékra, így a munkavállalók fél évig a teljes távolléti díjhoz hasonló nagyságú összeget kapnak.     

Ezalatt ők sem lesznek tétlenségre ítélve, munkaerő-piaci tanácsadást, képzési tanácsadást, álláskeresési tréninget, csoportos foglalkozást kapnak, illetve megkezdődnek a képzések - hangsúlyozta Czomba Sándor. Hozzáfűzte: olyan képzési listát állítanak össze számukra, ami esélyt ad az újrakezdéshez. 

"Támogatjuk az önfoglalkoztatást is, ha pedig ebben az átmeneti időszakban a versenyszférában helyezkednek el, bértámogatást nyújtunk az új munkáltatónak. A tájékoztatás, mentorálás segítésére a munkáltató engedélyével kihelyezett irodát hoztunk létre a vasműben" - mondta Czomba Sándor az MTI-nek.

Az alapítvány legutóbbi kuratóriumi ülésén döntés született arról is, hogy amennyiben a támogatott munkavállaló a támogatás megkezdésétől számított egy éven belül bármilyen jogcímen nyugdíjjogosulttá válik, akkor a 100 százalékra történő bérkiegészítést a nyugdíjjogosultság megszerzésének időtartamáig, de legfeljebb egy éven át pályázati forrásból biztosítják számukra - írta szerdán az alapítvány.

A cég augusztus 12-én jelentette be, hogy a korábbi tulajdonosi terveknek megfelelően megkezdik az 1500 fős létszámleépítést az ISD Dunaferr Zrt.-nél. A tulajdonosi döntés hátterében a vállalat tartós veszteségessége áll, amelynek egyik fő oka a versenytársakhoz viszonyítottan alacsony működési hatékonyság.

 Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztus 21-én levélben kezdeményezett tárgyalásokat a Dunaferr Zrt. tulajdonosaival a cég megvásárlásáról, miután a kormány az augusztus 19-i székesfehérvári kihelyezett ülésén arról döntött, vételi ajánlatot tesz a dunaújvárosi vasműre.

Augusztus 29-én Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár és Evgeny Tankhilevich cégvezető egyeztetett, majd szeptember 10-én az újabb tárgyalásokat követően csak a tárgyalások magasabb szintű folytatását jelentették be.  Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 10-én, Budapesten tárgyalt a Dunaferr-cégcsoport jövőjéről Evgeny Potapovval, az orosz tulajdonban lévő ISD Korporáció képviselőjével, és arról tájékoztatta, hogy a kormány továbbra is kitart vételi szándéka mellett. Emellett jelezte, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a cégcsoportnál dolgozók munkahelye megmaradjon.

November 7-én Czomba Sándor az ISD Dunaferr Zrt. vezetésével folytatott egyeztetést követően jelezte, hogy a cégvezetés mintegy 400 fős létszámleépítést hajt végre, ami a korábban tervezett 1500-as számhoz képest jelentős változás. Mint mondta, kormány tudomásul vette, hogy a cég menedzsmentje az eladás helyett a társaság hosszú távú működtetésében érdekelt, és ennek megfelelően próbál más területeken segítséget nyújtani a cégnek és a munkavállalóknak.

November 22-én a cégcsoport HR igazgatója közölte az MTI-vel, hogy megkezdődik a csoportos létszámleépítés, miután a vállalat vezetése nyilvánosságra hozott egy 158 fős listát és tájékoztatta az elbocsátások első üteméről a munkaügyi központot és a központi üzemi tanácsot. .

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.