Teljes az egyetértés: duplázni kell az EU válságalapját

A pénteken zárult brüsszeli EU-csúcsértekezlet résztvevői egyetértettek a válságkezelő alap megkétszerezésében, azaz 25-ről 50 milliárd euróra emelésében. Ez az összeg az euróövezeten kívüli EU-tagok megsegítésére szolgál fizetési nehézségek esetén.

A résztvevők "üdvözlik az Európai Bizottság azon szándékát, hogy javaslatot tegyen a válságkezelő alap megkétszerezésre" - áll a pénteken zárult EU-csúcsértekezlet záró nyilatkozatában. A tervek szerint a fizetési nehézségek esetén az euróövezeten kívüli EU-tagok megsegítésére szolgáló keretösszeget 25-ről 50 milliárd euróra emelnék.

Az állam-, illetve kormányfők tanácskozásukon - korábbi, egybehangzó tájékoztatások szerint - egyetértettek abban, hogy ez a lépés helyes, de azzal kapcsolatban volt némi bizonytalankodás, hogy az emelést már most elhatározzák-e.

Tavaly ősszel Magyarország és Lettország már részesült ebből az alapból, 6,5 milliárd, illetve 3,1 milliárd euró erejéig. Az EU-alapot éppen ezért növelték az eredeti 12 milliárdról 25 milliárd euróra. Jelenleg Romániának van ilyen támogatási igénye, és folytat erről tárgyalásokat.

Az EU-országok vezetői abban is megállapodásra jutottak, hogy 75 milliárd euróval hajlandóak hozzájárulni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatási keretének bővítéséhez. A tervek szerint az IMF-keretet is megdupláznák, 250-ről 500 milliárd dollárra. Erről a fejlett és feltörekvő húsz vezető ország (G20) londoni tanácskozásán lesz szó, április elején.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.