Telefonon is bejelenthetik az idénymunkásokat

A gyakorlatban is bemutatta az idénymunkások bejelentésének egyszerűségét és gyorsaságát Nagy Anna kormányszóvivő a vasárnap életbe lépett jogszabályról tartott kihelyezett sajtótájékoztatón, a Pest megyei Alsónémedi határában az ABO Agrestis Termelő és Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) telephelyén.

A cég az elsők között vette igénybe az új rendelet biztosította lehetőséget, hogy az idénymunkásokat telefonon is be lehet jelenteni. A TÉSZ vezetői megerősítették, hogy az új rendszer gyorsítja a mezőgazdaságban dolgozó idénymunkások felvételét, egyszerűsíti az adminisztrációt.

"A korábbi rendeletet nem lehetett betartani, az újat nem érdemes kijátszani" - fogalmaztak a sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivő azt mondta, hogy az új jogszabály bevezetésének céljai között szerepel a fekete gazdaság kifehérítésének gyorsítása, illetve a legtöbb idénymunkást foglalkoztató mezőgazdasági vállalkozások, továbbá a munkavállalók anyagi terheinek csökkentése.

A változások között említette, hogy a korábbi, évenkénti 90 nap helyett 120 napot lehet ebben a formában foglalkoztatni a munkásokat, akiknek az ez idő alatt szerzett éves jövedelmükből 840 ezer forint alatt nem kell személyi jövedelem adót fizetniük.

Nagy Anna az alsónémedi sajtótájékoztatón egy magával hozott telefonon mutatta be, milyen egyszerűen és gyorsan működik az új rendszer. A munkáltatónak a helyi tarifával hívható 185-ös számot kell tárcsáznia, majd a géphang bejelentkezését követően mindössze 4 adat bediktálására van szükség, hogy regisztrálják a foglalkoztatni kívánt idénymunkásokat.

Az egyszerűsített foglalkoztatási lehetőség további előnyeiről szólva Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára kiemelte, hogy az idénymunkára rakodó közterhek a korábbi napi és személyenkénti 1300 forintról 500 forintra csökkennek, továbbá hogy mind a munkaadónak, mind a munkavállalónak csak egyszer kell regisztrálnia az idénymunka végzése előtt. A bejelentett adatok rugalmasan módosíthatóak, például igény szerint emelhető a munkába bevontak létszáma, és két órán belül „cserélhető" a munkavállaló személye, ha a jelentkező nem válik be.

Az államtitkár hozzátette: az új rendszer további előnye, hogy az idénymunkásnak nem kell egészségügyi szakvéleményt csatolnia, valamint hogy foglalkoztatása nyugellátásra, baleseti és egészségügyi szolgáltatások igénybevételére jogosítja, miközben új, végleges állást is kereshet magának.

Az augusztus elsején életbe lépett jogszabály az EU tagállamokból érkezett állampolgárok foglalkoztatására is vonatkozik - tette hozzá Ángyán József, aki szerint az egyszerűsített rendszer mintegy 300 ezer munkavállalót és 180 ezer gazdasági egységet érint.

Csóli László, az ABO (Alsónémedi, Bugyi, Ócsa) szövetkezet vezetője, egyben egyik tulajdonosa az MTI érdeklődésére elmondta, hogy társaságuk 30 tulajdonosa fejenként másfél millió forint törzstőkével és egymillió forint tagi hitellel szállt be a TÉSZ-be. 2003-ban alakultak, jelenleg 3 hektárnyi ipari területtel, 840 négyzetméteres tároló-csomagoló egységgel és egy hűtőkamionnal rendelkeznek.

A szövetkezet fő profilja a termelőktől átvett zöldségek - főleg burgonya, káposzta és hagyma - tisztítása, korszerű csomagolása és értékesítése. Legnagyobb partnerük a METRO üzletlánc. Évente 600 millió forintos forgalmat bonyolítanak, egyelőre nullszaldósak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.