Telefonsarc már nyáron, megadóztathatják a tévé-előfizetést is

Szó sem volt internetadóról, az pusztán kommunikációs trükk volt, hogy eljátszhassák a visszalépést – tudtuk meg. Az adó részletei nagyon képlékenyek, legvalószínűbb a hanghívások adóztatása, a sajtóban percalapú sarcról írnak. Ötvenmilliárd bevételre számít a tárca, és már júliustól be kívánják szedni. Aztán jöhet az adó a tévé-előfizetésre.

A Népszabadság értesülése szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium eredeti szándékai szerint nem foglalkozott komolyan az internet adóztatásának gondolatával. Amikor pénteken egyeztetésre hívták a mobilcégek képviselőit, nekik már csak a telefonra és az SMS-re rakódó pluszteherről beszéltek, mint reális lehetőség. Hogy pontosan mi alapján vetik ki majd az adót, és milyen szolgáltatásokra, azt egyelőre nem tudni, még a tárcán belül is több változat köröz, csak azt lehet tudni, hogy mintegy ötvenmilliárd forintot kívánnak beszedni a telekommunikációs cégek ügyfeleitől – értesültünk a tárgyalásokra rálátó minisztériumi és iparági forrásokból is.

Az új távközlési adóval is remekül működik a kormány "bunkósbot-kommunikációs" stratégiája: előbb belengetnek és kiszivárogtatnak egy nagyon durván hangzó tervet, így végül sokkal barátságosabban hat az adó bevezetése. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos, volt infokommunikációs államtitkár, korábban pedig a Fidesz távközlési tagozatának vezetője, aki 2009-ben még hevesen bírálta az akkori kormány internetadós terveit, ezek alapján nem nyilatkozott különösen merészet, amikor a Facebook-oldalán (is) kijelentette, elképzelhetetlennek tartja a net megadóztatását.

A tárgyalásokra rálátó forrásaink szerint a tárcának kifejezetten kapóra jött, hogy a sajtóhoz pénteken még az internetadót is tartalmazó változat szivárgott ki, sőt azt sem tartják kizártnak, hogy a kormányzati kommunikáció szándékosan engedte ki ezt a változatot. Ha ez a verzió az igaz, akkor célt is értek, hiszen a hírek nyomán a közvélemény máris internetadóként emlegeti az új közterhet, miközben ma a legvalószínűbb, hogy egyedül az internet lesz olyan távközlési szolgáltatás, amit nem adóztatnak meg.

A pénteki egyeztetéseken sok eldöntött tény és konkrétum nem hangzott el, csak az, hogy mintegy ötvenmilliárd forintot szedne be a telefonálóktól a tárca, s hogy már júliustól be kívánják azt szedni. – De még ez is puhulhat – fogalmazott egy forrásunk, akit láthatóan meglepett, hogy a távközlési cégek ezen az időzítésen "akadtak ki" a leginkább.

Noha ez nem akkora csoda, hiszen az adót lényegében lehetetlen "beépíteni" az árazó- és számlázórendszerekbe ilyen rövid idő alatt. Különösen úgy, hogy egyelőre nem világos: a hívások számára, vagy a díjcsomagokra vetik ki az adót, netalántán valami egyszerűbb megoldást választanak. A két forintról szóló információ mindenesetre reális lehet, legalábbis, ha megnézzük a KSH adatait.

Évente 8,3 milliárd hívást indítanak a mobil- és 1,6 milliárdot a vezetékes hálózatokból a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, tehát ha hívásonként kell megfizetnünk az adót, akkor az ötvenmilliárdos célt egy izmosabb, 4-5 forintos teherrel lehet realizálni. Ha az SMS-re is fizetni kell, akkor a hívások adója alacsonyabb lehet, hiszen az SMS-ek darabszáma is tízmilliárdos nagyságrendű, erről pontos adatok egyelőre nincsenek, de már kérdeztük a szolgáltatókat. Ha perc alapon kell majd fizetnünk, kicsit másképp néz ki a matek, de nem sokkal: egy hívás átlagos hossza 2011 elején még 2,1 perc volt, a negyedik negyedévben már csak 1,9, így a mobilhálózatokból 17,8 milliárd perc hívás indul.

Az is lehet, hogy az előfizetés lesz az adóaalap. Bárhogyan is legyen, az adó jelentős átalakításra készteti majd a már kialakított csomagokat is, hiszen egyre többen használnak kötött számú percet vagy értéket tartalmazó csomagot. Ha tehát valakinek van egy négyszáz perces csomagja, akkor különböző összegű adót fizethet attól függően, hogy perc avagy a hívások száma alapján kell majd fizetni. Ha a hívások száma alapján fizet a polgár, akkor kérdés, mi van a nem felépült és a megszakadt hívásokkal?

Információink szerint felmerült az is, hogy a tévés előfizetéseket is megadóztassák, noha ez ügyben még nagy a bizonytalankodás, mert evvel a nemzetgazdasági tárca is érzi, hogy politikailag még ingoványosabb talajra téved.

A lapunk által megkérdezett szakértők szerint ugyanakkor az adó mértéke arra enged következtetni, hogy a kormány szándéka a válságadó esetleges lecserélése lehet, amely miatt egyébként is az Európai Bíróságra citálta Magyarországot a bizottság, s amelyet a korábbi kommunikáció szerint 2013-ban ki kellene vezetni az adórendszerből. Az is erre enged következtetni, hogy az adó mértéke jelentősen vissza fogja fogni a távközlési költéseket, tehát várhatóan tovább csökken majd a vállalatok árbevétele, hiszen az ügyfelek az adó miatt nem fognak többet költeni e szolgáltatásokra. Márpedig, mivel az árbevétel a válságadó alapja, így várhatóan abból kevesebbet fizetnek majd.

Kormányzati Audi mellett mobilozik egy férfi a parlament parkolójában
Kormányzati Audi mellett mobilozik egy férfi a parlament parkolójában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.