Tejfogyasztás: ebben legalább lenyomjuk az EU átlagot

Noha a magyarországi tejfogyasztás az elmúlt évben meghaldta az EU átlagot, mégis 2,6 százalékos csökkenést mutat a megelőző évhez viszonyítva.

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 deciliter tejet ittunk meg 2010-ben, kevesebb, mint felét a szakértők által javasolt napi fél literes mennyiségnek. A GfK Hungária Piackutató Intézet által a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából készített felmérés szerint a tejhez fűződő tévhitek továbbra is befolyásolják fogyasztási szokásainkat.

Az EU átlag 63,06 liter, a világátlag pedig 32,64 liter, aminek a hazai fogyasztás több mint duplája. A tejfogyasztási ranglista élén továbbra is az írek állnak (131,1 liter), őket követik a finnek átlag 128,8 liter éves tejfogyasztásukkal. Franciaország (56,8 liter), Ausztria (54,8 liter) és Szlovákia (52,6 liter) is mögöttünk foglal helyet a tejes tabellán, míg a sort Lengyelország (37,4 liter), Románia (37,4 liter) és Bulgária (23 liter) zárja.

Az, hogy a magyarországi tejfogyasztás 2,6 százalékkal csökkent nem egyedülálló, az Európai Unió átlaga 4 százalékkal  kevesebb az előző évhez képest.

Az elmúlt évhez képest nem változott jelentősen a tejfogyasztás gyakorisága: a 15 éves és idősebb magyar népesség 85 százaléka fogyaszt hetente legalább egyszer tejet, a lakosság több, mint háromnegyede naponta vagy hetente többször – mondta Sánta Zoltán, a GfK Piackutató Intézet kutatásvezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.