Téglakő az új üvegbeton?

Betonból gyártják a gránitot – pontosabban a gránit hatású térkőburkolót. Az eljárást a magyar cég szabadalmaztatja is.
Mintegy 150 országban szabadalmaztatja újonnan kifejlesztett gránithatású kövének gyártási technológiáját a térkövek gyártásával foglalkozó magyar vállalkozás, a Barabás Téglakő Kft., amely jelentős árbevétel-növekedést vár ettől.

Barabás Árpád, a Barabás Téglakő Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: egy olyan gyártási eljárást fejlesztettek ki, amellyel betonból gránit hatású térburkoló követ gyártanak. Kifejtette, hogy a térkőnek az úgynevezett "koptató rétegére" többszínű betont tesznek egy olyan, speciális technológiával, amelynek segítségével egy gránithatású térkő jön létre.

Új terméküket az idei Contstrumán mutatták be, így április eleje óta már kapható, és megkezdték a szabadalmaztatást is, amelyet Magyarországról, Európai többi országára, Kanadára, az Egyesült Államokra, és Ausztráliára - a világ összesen 150 országára - is kiterjesztettek.

Barabás Árpád kiemelte: a gyártási eljárást értékesítik külföldön, amiből jelentős árbevétel-növekedésre számítanak. Az eljárásnak fontos része, hogy a betonelem-gyártó gépet át kell alakítani: a gyártó gépbe egy olyan berendezést kell beépíteni, amellyel létrehozható a gránitra hasonlító felület - fűzte hozzá.

Azok a cégek, amelyek megvásárolják a gyártási technológiát, vélhetően szintén a Barabás Téglakő Kft.-t bízzák meg ezen kiegészítő berendezések legyártásával is. Ezek legyártásához több mérnök kell, valamint olyan új munkatársakra is szükség van, akik telepítik, üzembe helyezik a technológiát - mondta el Barabás Árpád. Jelezte: mostani, 50 fős munkavállalói létszámuk a következő két évben mintegy 40 százalékkal nőhet.

Várakozásaik szerint több 100 cég érdeklődik majd termékük iránt, a kiegészítő berendezésből 200-500 darabos megrendelésre számítanak a következő években. A Barabás Téglakő Kft.-nek Veszprémben és Kiskunlacházán van gyára, Veszprémben már gyártják a gránitkövet, és májusban már Kiskunlacházán is elindul a sorozatgyártás.

A tervek szerint idén 50-70 ezer négyzetmétert gyártanak ebből a termékből.

A Barabás Téglakő Kft. nettó árbevétele 2013-ban 1,5 milliárd forint volt a 2012-es 1,2 milliárd forint után, adózott nyeresége pedig 80 millió forintra, közel háromszorosára emelkedett az előző évhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.