Újabb nagyberuházás: többszázmilliós állami támogatást kap a Jabil

Újabb befektetésről és százmilliós nagyságrendű állami támogatásról állapodott meg a floridai székhelyű elektronikai gyártó, a Jabil magyar leányvállalata a kormánnyal. A csúcstechnológiás fejlesztések új megrendeléseket és munkahelyeket jelentenek, ezért azokat a kormány is támogatja.

A Jabil az új fejlesztéseivel a jövőbeni, még magasabb technológiai szintet igénylő megrendelésekre készül fel. Az észak-magyarországi régióban több száz munkahelyet is teremtő beruházáshoz információink szerint többszázmilliós nagyságrendű támogatást ad az állam.

Becsey Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta: 2012-ben már megtérül, sőt az állam számára nyereséget termel az a támogatás, amit most ad az állam a 23 millió eurós (több, mint hatmilliárd forintos) pótlólagos munkahelyteremtő  beruházáshoz. Ennek során a Jabil 670 munkavállaló felvételére vállal garanciát a bázislétszám szinten tartása mellett.

Ebből több mint ötven diplomás mérnök lesz. A támogatás pontos összegét csak az erről szóló kormánydöntést követően hozzák nyilvánosságra, de az az államtitkár szavai szerint nem éri el a milliárdos nagyságrendet, s az egy munkaerőre jutó támogatási összeg nem éri el az egymillió forintot.

A készpénztámogatás mellett társasági adókedvezményt és képzési támogatást is igénybe vehet a Jabil, tekintettel a nagyszámú munkaerőfelvételre.

Az államtitkár elmondta: a beruházás eredményeképp javul a devizamérleg is, hiszen a Jabil alapvetően exportra termel és bevételeit külföldi pénznemekben könyveli el. A NOL úgy tudja, hogy a Jabil több új ügyfelének igényeit is Magyarországon kívánja kielégíteni, ehhez azonban korszerű beruházásokra van szükség.

Palást Lajos, a Jabil ügyvezető igazgatója elmondta: egyre több gyártási kapacitás tér vissza Kínából Európába, s ez komoly lehetőségeket támogat Magyarországnak. Annál is inkább, mert a Jabil beruházásaiban a gyártás során egyre több a munavállalók által előáállított hozzáadott érték. Az állami támogatást a megvalósult beruházásrészek után lehet lehívni. A beruházáshoz szükséges összegeket a cég saját forrásból teremti elő. Palásti Lajos elmondta: a cég nem egy ügyfélre alapozza tevékenységét, így nem vállalnak túlzott kockázatot a foglalkoztatás öt éves vállalásával.

A világ egyik vezető elektronikai gyártó vállalata jelenleg nyolcezer embernek ad munkát tiszaújvárosi gyárában. Iparági elemzők szerint nemcsak az új ügyfelek, de a jelenlegi üzemméret fenntarthatósága is megköveteli, hogy a gyáregység felkészüljön a magas technológiát igénylő gyártási folyamatokra: ennek érdekében nem pusztán beruházásokat tervez a cég, hanem bizonyos területeken maga is fejlesztési tevékenységet végez, hogy növelje a versenyképességét.

Az állami támogatással megvalósuló technológiai fejlesztés több ügyfelet jelent majd a gyárnak, egyúttal több, mint félezer embernek jelent majd megélhetést.

Magyarország az elektronikai bérgyártás egyik éllovasa: az iparág jelentős cégei, a Foxconn, az Ecloteq, és a Jabil mind komoly kapacitásokat építettek ki hazánkban. Összességében több tízezer embernek ad munkát a szektor és a GDP-hez is igen komoly mértékben járul hozzá. Mobiltelefonokat, hálózati berendezéseket, autóipari kiegészítőket és számos más elektronikai terméket gyártanak milliós darabszámban e gyárak, ám a megrendelőkről hivatalosan egyik üzem sem nyilatkozhat. Így csak nem megerősített, de tényként kezelt információ, hogy például rengeteg Huawei mobil-eszköz, Valeo autóalkatrész, és Blackberry mobiltelefon készül Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.