Távozik a győri Audi-vezér

Amire senki nem számított, távozik az Audi Hungaria éléről Thomas Faustmann, aki több mint egy évtizede sikeresen vezeti a győri autó- és motorgyárat.
Október 1-jétől Peter Kössler (56) az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének új elnöke. Ingolstadtból, a járműgyártó vállalat székhelyéről jön Győrbe, ott nyolc éve gyárvezetőként tevékenykedik. Thomas Faustmann (52) 11 év után távozik a győri vállalat vezetői tisztségéből és Neckarsulmban Fred Schulze (48) jelenlegi gyárvezető feladatait veszi át, aki az ingolstadti gyárat irányítja a jövőben – közölte a cég az Autószektor győri honlappal.

Értékes tudást továbbadni, kompetenciákat megosztani, valamint új tapasztalatokat nyerni, így kommentálta a bejelentést  Hubert Waltl, az AUDI AG igazgatótanácsának termelésért felelős tagja, az Audi Hungaria felügyelőbizottságának elnöke, aki szerint ezek a legfelsőbb vezetői szinten történő váltás okai. „Csak akkor maradhatunk rugalmasak és haladhatunk előre, ha látókörünket szélesítjük és nyitottak maradunk az újra”, mondta Hubert Waltl.

Ingolstadtból jön a következő győri vezér, Peter Kössler
Ingolstadtból jön a következő győri vezér, Peter Kössler Forrás: Audi AG

Hubert Waltl köszönetét fejezte ki Thomas Faustmannnak a magyarországi négykarikás vállalat élén eltöltött többéves vezetői, valamint a gyár sikeres fejlődése érdekében végzett elhivatott munkájáért. „Thomas Faustmann nagyon sokat tett magyarországi gyárunkért. Vezetése alatt az Audi Hungaria a világ legnagyobb motorgyárává vált, évi mintegy kétmillió erőforrás készül Győrben. Mindemellett a vállalat teljes termelési folyamatot lefedő, korszerű járműgyárrá fejlődött: itt gördül le a gyártósorról az Audi TT Coupé, az Audi TT Roadster, valamint az Audi A3 Limousine és az A3 Cabriolet is.”

Thomas Faustmann irányította a győri modellek és számos motorvariáns sorozatgyártásának elindítását és felfuttatását. Ezen túlmenően a szerszámgyár, a motor- és járműfejlesztési területek kapacitás- és kompetenciabővítésében is tevékenyen részt vett, elismerést szerzett Magyarország és a győri régió mint vonzó beruházási célpontok fejlesztésében. Jövőbe mutató kezdeményezésekkel, együttműködésekkel és számos oktatási projekt elindításával segítette a jövő generációit.

Tizenegy sikeres év után távozik az Audi Hungaria éléről Thomas Faustmann
Audi AG

„Peter Kössler, csakúgy mint Thomas Faustmann, több mint 20 éve dolgozik a konszernben. Eddigi pozícióiban – különösen gyárvezetőként – hatalmas tudásra és tapasztalatra tett szert. Vezetése alatt az ingolstadti gyár az Audi-konszern technológiai központja, valamint Európa második legnagyobb járműgyára lett”, mondta Hubert Waltl az Audi Hungaria ügyvezetésének jövőbeni elnökéről.

Peter Kössler finommechanikai megmunkálás-technikai mérnökként és energetikai elektrotechnikusként végzett. 1986-ban kezdte meg pályafutását az Audinál, Ingolstadtban. A termelés területén betöltött csoport- és projektvezetői megbízások után 1997-től a gyártás- és struktúratervezés területekért felelt. 2002-től az ingolstadti présüzem vezetőjeként dolgozott, majd két évvel később az Audi gyártótelephelyei alkotta présüzem-divízió vezetésére kapott megbízást. 2007 óta Ingolstadtban gyárvezető tisztséget tölt be. 2009-től kezdődően Peter Kössler az AUDI AG felügyelőbizottságának tagja.

Thomas Faustmann karrierje 1991-ben indult gyártástervezőként a Volkswagennél Salzgitterben. 1995-ben a gépészmérnökként végzett Faustmann a chemnitzi gyáregység motorgyártás-tervezés területének vezetőjeként folytatta pályáját, majd 1998-tól a salzgitteri gyár R5/V/W motor-központjának vezetőjeként dolgozott. 2002-ben érkezett az Audi Hungariához, mint termelésért felelős ügyvezető igazgató. 2004-től az ügyvezetés elnökeként irányította a győri vállalatot, továbbá vezetése alá tartozott az ingolstadti gyár motor-gyártástervezés területe is. 2007-ben a magyar autóipar fejlődéséért végzett munkájáért a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetését vehette át. 2014-ben a győri Széchenyi István Egyetem az oktatás és a kutatási együttműködések kiépítése iránti személyes és szakmai elkötelezettségét díszdoktori címmel ismerte el.

 A rekordévnek számító 2014-ben a 12 ezer embert foglalkoztató Audi Hungáriánál 1 973 734 motor (2013: 1 925 636) és 135 232 (2013: 42 851) autó készült. Az Audi Hungaria összesített árbevétele 7 231 millió eurót tett ki. 698 millió eurós beruházási összeggel a motor- és járműgyártó továbbra is hosszú távra fektetett a győri gyártótelephelybe – többek között a motor- és járműgyártásba, valamint a műszaki fejlesztés területébe. Ezzel az összberuházás értéke a vállalat alapítása óta elérte a 7 433 millió eurót.  ( B. J.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.