Távozik a Főgáz vezérigazgatója

Lapunk értesülése szerint a nyár elejével távozik a Főgáz éléről Koncz László vezérigazgató. Ekkorra várhatóan az állami MVM megvásárolja a budapesti központú gázszolgáltató jelenleg a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő többségi, 50,1 százalékos részvénycsomagját is. Az MVM az állami költségvetés 41 milliárdos pénzügyi juttatásából ez év elején vette meg a cég 49,8 százalékát.

Úgy tudjuk, Koncz László a vásárlással és a kormányzat nonprofit közműszolgáltatási stratégiájával összefüggésben, de mindennemű feszültség nélkül adja át a helyét. (Németh Szilárd fideszes rezsibiztos az MVM-vásárlás apropóján nemrég átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálatot kezdeményezett a cégnél, az ellenőrzés érdemi visszásságot nem tárt fel.) Koncz László utóda a korábban a francia GDF Suez hazai szolgáltatóit, az Égáz-Dégázt, valamint a gázszektor azóta megszűnt érdekképviseleti szervezetét irányító Laczó Sándor lehet, akit az MVM – egyelőre kisebbségi tulajdonosként – nemrég a cég vezetőségébe delegált. Így ott jelenleg igazgatósági tag és vezérigazgató-helyettes.

Négy éve Koncz László a kisebbségi tulajdonost – akkor az RWE-t – képviselő vezérigazgató-helyettesből lépett elő a főpolgármesteri hivatal bizalmát is élvező vezérigazgatóvá. Ismereteink szerint pályafutását az RWE-nél tervezi folytatni.

Információnk szerint különösebb fennakadások nélkül zajlik a fővárosi pakett felvásárlásának előkészítése. Tarlós Istvánék ismereteink alapján az RWE-csomag vételára arányában legalább 42 milliárdot várnak a csomagért. Ezt az MVM minden valószínűség szerint ismét csak nem saját forrásból, hanem hitelnek nevezett költségvetési támogatásból fizeti majd ki. Úgy tudjuk, az állami elképzelések mentén haszonmentes működésre készülő Főgáz a tavalyi év után a korábbiaknál jelentősen kevesebb, mintegy másfél milliárd forint nyereséget ért el. A főváros ennek rá eső felét – most utoljára – minden bizonnyal osztalékként ismét fel kívánja venni. Az érintetteket tegnap nem értük el.

Alakul az új rendszer

A kormány elkezdi a nonprofit közműszolgáltatók kialakítását annak érdekében, hogy a lakossági rezsicsökkentés után megkezdődhessen az ipari rezsicsökkentés – mondta Németh Lászlóné egy szerdai budapesti rendezvényen. A nemzeti fejlesztési miniszter az MTI beszámolója szerint közölte: az ipari rezsicsökkentéshez szükséges közszolgáltatási törvény elfogadását követően nonprofit közműszolgáltatókat hoznak létre.

Hozzátette: szeretnék elérni, hogy a villamos energia a háztartások és az ipar területén is egész Európában Magyarországon legyen a legolcsóbb. Energetikai kérdésekről egyeztetett tegnap Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom elnöke is. Megállapították, hogy az ukrajnai helyzet is azt igazolja, hogy Európa gázellátásának biztonsága szempontjából kulcskérdéssé vált a Déli áramlat vezeték, s egyetértettek abban, hogy a Déli áramlat építésének munkálatait fel kell gyorsítani. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.