Nyugdíjba vonul a CBA-vezér

Baldauf László kezdetektől a hazai lánc elnöke volt. Személyében a magyar kiskereskedelem egyik legjelentősebb szereplője, egyben az egyik legismertebb Orbán-fan üzletember vonul vissza. A fogathajtó világbajnok Lázár Vilmos lesz az új CBA-elnök
Nyugdíjba vonul a CBA elnöke, Baldauf László - jelentette be a cég az MTI-nek. Az elnöki pozíciót 2016. január 1-től Lázár Vilmos tölti be, akinek a kinevezését a CBA tagsága egyhangúlag támogatta.

Baldauf László élete felöleli a magyar kiskereskedelem utóbbi hatvan évét, szakmai tekintélyét, hozzáértését pedig versenytársai, a CBA bírálói sem vitatták.

 Baldauf tizenötévesen kezdett egy élelmiszerboltban dolgozni. Tizenkilenc éves korára már üzletvezető volt, később ő lett a legendás hírű Blaha Lujza téri éjjel nappalos üzlet ötletgazdája és vezetője.

A rendszerváltozás után Baldauf László és kilenc alapító társa közösen indult az akkori közért-privatizáción. A szövetkezés lett a későbbi CBA alapja, melynek Baldauf kezdettől a vezetője lett.

A multikkal szemben rohamosan terjeszkedő hazai lánc CBA 2001-től már határon túlra lépett, öt európai ország élelmiszerkereskedő nemzeti csoportjaival lépett társulási kapcsolatra, amelynek eredményeként ma már Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában egyre több CBA logós üzlet várja a vásárlókat.

Baldauf Lászlónak oroszlánrésze volt abban, hogy a régióban a hazai láncok - CBA, Coop, Real - nálunk kimagaslóan erősek tudtak maradni.

Baldauf László ugyanakkor az egyik legismertett kormánytámogató üzletember, aki számos helyen egyértelműen nyilvánosságra hozta a jelenlegi kormány és elsősorban Orbán Viktor iránti szimpátiáját.

A sors furcsa fintora, hogy bár a piaci szereplők - és a laikus közvélemény - a kormány számos intézkedését, így a plázastopot, a multi különadókat, vagy a vasárnapi bezárást is mint a CBA megsegítésére tett lépést értékelték, azonban a CBA pozíciói éppen a második Orbán kormány alatt gyengültek, így a tavalyi évben már forgalomcsökkenésről és lemorzsolódásról kellett számot adnia a hazai láncnak.

Piaci szereplők részéről a nagy kérdés, hogy mi lesz a sorsa a CBA-nak január után. A láncot ugyanis gyakran úgy jellemezték, hogy a CBA-szövetség gyakorlatilag a CBA motorjaként is jellemzett Baldauf testére lett szabva.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.