Távoli álláspontok a költségvetési vita elején

Az MSZP meglátása szerint amennyire lehet mérsékelné a jövő évi költségvetési tervel a válság Magyarországot érintő hatásáit, a Fidesz szerint az törvényjavaslat erre alkalmatlan.

A kormány nem tudja kivédeni a globális gazdasági krizis Magyarországot érintő valamennyi hatását, ám mindent megtesz azért, hogy a káros hatások közül minél kevesebbé tudjanak begyűrűzni, így lépéseket tesz a munkahelyek, a forint, a lakossági megtakarítások, a pénzügyi egyensúly és a fenntartható  nyugdíjrendszer védelmében - mondta Lendvai Ildikó (MSZP) a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános vitájában kedden a parlamentben. A szocialista vezérszónok kiemelte: a köz- és piaci szféra munkahelyvédelmének, a 13. havi nyugdíj megőrzésének, valamint a  hazai vállalkozások további segítésének komoly ára van, amelyet a  társadalomnak közösen kell megfizetnie.
Lendvai Ildikó egyetértését fejezte ki a Fidesznek az állami luxuskiadások lefaragására, valamint a gazdaság élénkítésére és a vállalkozások segítésére tett javaslataival.

A Fidesz nem támogat  

A legnagyobb ellenzéki párt jelenlegi formájában nem támogatja a 2009-es költségvetési törvényjavaslatot, mert az nem nyugtatja meg a Fideszt arról, hogy a tervezet meg tudja állítani a gazdasági válságot - jelentette ki Kósa Lajos a jövő évi büdzsé általános vitájában. A jövő évi költségvetéssel az emberek biztonsága kerül veszélybe, a tartalékok jóval kisebbek annál, hogy az előterjesztésben szereplő megszorító csomagot át tudják vészelni - fogalmazott a Fidesz vezérszónoka.

Budapestel kellene kezdeni az önkormányzati refomot


Kósa Lajos szerint reformok kellenek, de azok csak akkor  értelmesek, ha a választók elfogadják őket. Felszólalásában élesen bírálta a kis önkormányzatok összevonását, mert szerinte az önkormányzati  reformot a fővárossal kellene kezdeni, amelynek sokkal nagyobb a befolyása az ország gazdaságára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.