Tavaszra vehetnek netes kasszát a szolgáltatók

A kiskereskedelmi szektor után rövidesen a fodrászoknak, kozmetikusoknak is online kasszába kell beruházniuk. A piac betartható határidőket kér a kormánytól.

 

Decemberben kijöhet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendeletmódosítása a szolgáltatók online-kasszásításáról - tudta meg a Népszabadság több, független piaci forrásból. Az átállás legalább fél évet vehet igénybe- vélik az általunk megkeresett elemzők.

Részint, mivel egy ilyen jogszabályt Brüsszelnek is el kell fogadni, ami 2-3 hónapos folyamat, majd ezt követően a várhatóan 50-60 ezer kassza terítése is nagyjából ugyanennyi időt vesz majd igénybe. Azért csak ennyit, mivel a kiskereskedelem két éves átállása során mára a gyártók mára kialakították a kívánt pénztárgépeket, és mára - ahogy az egyik forgalmazó látja - a rendszer is kiforrta magát.

Más szóval innentől a szolgáltatói piac - taxisokon kívüli része, mivel a taxik speciális online kasszákat igényelnek, amit le kell fejleszteni - kasszásítása első körben attól függ, hogy gyártók milyen kapacitással rendelkeznek. A kiskereskedelmi kasszásítás csúcsidejében ez havi 25 ezer darabos kihelyezést jelentett, ami alapján elvileg nagyjából két hónapos lehetne az átállás. Azonban az is fontos szempont, hogy most olyan felhasználói kört érinthet a változás - kozmetikus, fodrász, magánpraxist folytató orvos - akik korábban egyáltalán nem használtak online kasszákat. Így náluk hosszabb időbe tellik, mire megtanulják, hogyan kell a gépeket üzemszerűen használni.

A piacot jelenleg leginkább érezhetően az foglalkoztatja, hogy a kormányzat most milyen határidőket fog szabni az átálláshoz.Korábban a kiskereskedelmi szektor hálózatosításánl a piaci szereplők határozott jelzései ellenére az NGM a kormány - köztük Orbán Viktor miniszterelnök ösztökélésére - egy sor, teljesíthetetlen határidőt tűzött ki a kasszafejlesztőknek és kereskedőknek.Úgy hírlik, hogy most a helyzet jobb, a kormányzat felől olyan jelzések érkeztek, hogy immáron a korábbiakhoz képest sokkal inkább figyelembe veszik a piac lehetőségeit.

A napokban megalakult, legnagyobb forgalmazókat tömörítő Magyar Pénztárgép Szövetség (MPSZ). Novák Zoltán elnök - illetve a Micra-Metripond Kft. vezetője - szerint az eltelt időszak megmutatta, hogy csak reális, tartható határidőket érdemes kitűzni. Márpedig azt kell figyelembe venni, hogy a pénztárgépek gyártása és leszállítása között kb. 3 hónap telik el, aminek egyszerűen gyártási és logisztikai okai vannak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.