Tavaly nőtt az idegenforgalom bevétele

Január és a november között 5 százalékkal több vendég érkezett hozzánk, a szektor árbevétele 4 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 2010. január-novemberben az előző évihez viszonyítva 1,2 százalékkal emelkedett, a szálláshelyek bevétele folyó áron 4 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.


2010. január-novemberben 3 millió 191 ezer külföldi vendég 8 millió 902 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 5 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.


Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken 3 millió 672 ezer belföldi vendég 9 millió 139 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek és vendégéjszakák száma lényegében nem változott az előző év azonos időszakához mérten.
A külföldi vendégforgalom jelentős részét realizáló szállodákban a magasabb kategóriákban - az öt-, négycsillagos egységekben - növekedést jelentettek a szálláshelyek, a vendégek száma közel egyötödével, a vendégéjszakáké 10-17 százalékkal bővült.

Az alacsonyabb kategóriákban - a három-, két-, egycsillagos egységekben - 219 ezerrel kevesebb éjszakát töltöttek el a külföldiek 2009 azonos időszakához viszonyítva. A külföldi vendégek számának kismértékű emelkedése a Dél-, Nyugat-Dunántúl és a Budapest-Közép-Duna-vidék turisztikai régiókban tapasztalható - közölte a KSH.
Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyeken a belföldivendég-forgalom több mint hattizedét fogadó szállodákban 5,5 százalékos növekedés figyelhető meg az éjszakák számában. A panzióknál 10 százalékos csökkenés következett be.

Novemberben a belföldi vendégek száma 20 százalékkal, a vendégéjszakák száma 31 százalékkal emelkedett, ami részben a megelőző évekhez képest a késői és igen hosszú őszi iskolai szünetnek köszönhető a KSH szerint. Novemberben a külföldi vendégek száma 1,9 százalékkal, a vendégéjszakáké 1,1 százalékkal emelkedett 2009. novemberhez mérten.

A 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsett a vendégek száma 26, a vendégéjszakák száma 28 százalékkal nőtt. A pécsi szálláshelyeken minden negyedik vendég külföldi volt, számuk a dinamikus emelkedést követően közel háromnegyedével bővült az egy évvel ezelőttihez képest.

A szálláshelyek összes árbevétele 4 százalékkal emelkedett 2009 azonos időszakához képest, a kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-novemberben összesen 219 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíj bevétel 120 milliárd forint volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.