Tavaly 50 milliárddal többet hagytunk a honi dohánycégeknél

Tavaly közel tíz százalékkal, mintegy 50 milliárd forinttal több bevételt ért el a hazai dohányipar. A várható szigorítások miatt idén forgalomcsökkenésre számítanak.

A magyarországi dohányipar forgalma a múlt évben mintegy 500 milliárd forintot tett ki. Ez közel 10 százalékkal haladta meg az előző évit - közölték a jelenlévő szakemberek csütörtökön Budapesten a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének sajtótájékoztatóján.

A múlt év végén alakult szakmai szervezet azokat az iparági szereplőket képviseli, amely cégek részt vesznek a magyarországi felvásárlásban és a hazai gyártásban. A szervezet tagjai: a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., a Continental Dohányipari Zrt., az Imperial Tabaco Magyarország Dohányforgalmazó Kft. és az Universal Leaf Tabaco Magyarország Zrt.

A háttérbeszélgetésen jelenlévő szakemberek úgy vélték: az idei évben a forgalom visszaesésével lehet számolni, ami a szektorra ható negatív gazdasági körülmények miatt akár jelentős is lehet. A vertikum működését ugyanis jelentősen befolyásolja a várható jövedéki adóemelés, a dohánykereskedelem szigorítása és a dohányzási tilalom kiterjesztése. Ez utóbbi a külföldi tapasztalatok szerint akár 5 százalékos forgalomcsökkenéssel is járhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.