Tavaly 4,6 százalékkal nőtt a vendégforgalom a turizmusban

Míg a külföldi vendégek maradoznak tőlünk, nőtt a belföldi vendégforgalom. A szálláshelyek bruttó bevétele 8,8 százalékkal elmelkedett.

A belföldi turistáknak köszönhetően 4,6 százalékkal nőtt tavaly a szálláshelyek vendégforgalma. Az év utolsó hónapjában a magyar vendégek 658 ezer vendégéjszakát, míg a külföldiek 647 ezer éjszakát töltöttek Magyarországon. Ez összességében azt jelenti, hogy a külföldi vendégforgalom mindössze 0,5 százalékkal nőtt 2012 azonos időszakához képest, addig a belföldi forgalom 8,9 százalékkal bővült.

Decemberben a szállodák szobakihasználtsága összesen 40 százalékos volt, ami 1,1 százalékos növekedés az előző évhez képest. A legnagyobb bővülés a legdrágább, ötcsillagos kategóriában volt megfigyelhető, míg a négycsillagos és a gyógyhotelek kihasználtsága 45 százalékos volt.   

A kereskedelmi vendéglátóhelyek decemberben összesen 21 milliárd forint árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 11 milliárd forint volt. A vendéglátásból 5,6 milliárd forint folyt be, 203 millióval több, mint egy évvel korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.