Tavaly 19 milliárdot hozott a konyhára a Paksi Atomerőmű

Tavalyi rekordtermelése után 19 milliárd forint nyereséget fizet be állami tulajdonosának a Paksi Atomerőmű, amely ennek kapcsán nem tér ki a fukusimai atomkatasztrófa következményeire. A csoport az erőmű tervezett bővítésének előkészítési költségeit nem közli a nyilvánossággal.

 

Ma tartotta éves rendes közgyűlését a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. - tette közzé honlapján az állami társaság. A cég 2010. évi üzleti évének lezárásán túlmenően elfogadták az atomerőmű 2010. évi üzleti jelentését és beszámolóját, valamint a 2011. év üzlet- és fejlesztéspolitikáját.

Az igazgatóság javaslatára a közgyűlés elfogadta a társaság 2010. évi beszámolóját és üzleti jelentését 194 milliárd 879 millió forint mérlegfőösszeggel és mintegy 19 milliárd forint adózott eredménnyel.

A 19 milliárd forint osztalékot kifizetik a tulajdonosoknak. A cég szinte 100 százalékban az állami Magyar Villamos Művek (MVM) tulajdonában áll, így szakértők szerint ezzel az összeggel lényegében az államkassza gazdagodik.

Az atomerőmű 2010. évi értékesítési átlagára kilowattóránként 11,16 forint volt. Ez a hazai erőművek átlagárait tekintve a legalacsonyabb az országban.

A közgyűlés a továbbiakban elfogadta a részvénytársaság 2011. évi üzlet- és fejlesztéspolitikáját. Lezárta a teljesítménynövelési projektet, valamint módosította a társaság alapszabályát és a felügyelőbizottság ügyrendjét.

A paksi atomerőmű történetének legjobb termelési eredményével, 15,7 ezer gigawattóra villamosenergia-termeléssel zárta a 2010. évet. Az atomerőmű részesedése a hazai villamosenergia-termelésből 42 százalék volt.

A 2011. év kihívásai között említik a már meglévő blokkok üzemidejének meghosszabbítását, amelyhez terveik szerint 2011. decemberig beadják az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságához az 1. blokk üzemidejének meghosszabbítását célzó engedélykérelmet.

A közlemény nem tér ki a fukusimai atomkatasztrófa hatásaira, így a várható uniós stresszteszttel kapcsolatos elképzeléseikre sem. Hétfőn az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, Rogán Antal a helyszínen kiállt a paksi atomenergia-alapú termelés mellett.

Tegnap a bíróság elnapolta az Energiaklub által az MVM ellen indított per következő fordulóját - tudtuk meg Koritár Zsuzsannától, a civil szervezet projektvezetőjétől. Azért perelték be a Paksi Atomerőmű tulajdonosát, mert az nem kívánja megosztani a közvéleménnyel a paksi teljesítménynövelés előkészítését célzó úgynevezett "Lévai-projekt" költségeit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.