Tavaly nőtt a gázfogyasztás

Tavaly 5,7 százalékkal nőtt a hazai lakossági- és üzletigáz-fogyasztás – számolható ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) statisztikáiból. Ez 2015-ben összesen 8,04 milliárd köbmétert tett ki, szemben az azelőtti év 7,61 milliárd köbméterével.

Az érték kevesebb, mint amennyit a közműhivatal tart számon úgymond teljes éves földgázfelhasználásként. A szerint tavaly mintegy 8,9 milliárd köbméter fogyott a tavalyelőtti 8,35 milliárd után, ami 6,6 százalékos emelkedés. A két érték közötti eltérést módszertani okok magyarázzák: lapunk csupán a közműhivatal által közölt lakossági és üzleti értékesítés számait összesítette, míg a MEKH az értékbe más tényezőket is beleszámít.

Mint azt korábbi – az immár ismert tényeknek megfelelő – előrejelzésünkben közöltük, ezzel ötéves gázfogyasztás-zuhanás állt meg. A mostani mennyiség ugyanakkor továbbra is mintegy 40 százalékkal alatta marad a 2005-ös csúcsnak. A rekordot szakértők belátható időn belül nem is látják veszélyben. A mostani emelkedés szinte kizárólag a lakosság számlájára írható. A vállalatok körében ugyanis nem volt rezsicsökkentés. Ennek megfelelően ott jobban meg is húzzák a nadrágszíjat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.