Tavaly hárommilliárdért utaztak az állam emberei

Tavaly összesen 3,2 milliárd forintba kerültek az állami utak – írta mai számában a Világgazdaság.

A kormányzati utaztatás piacán tavaly március 1-től versengő OTP Travel, IBUSZ, Weco-Travel hármas közül egyelőre az előbbi ajánlatát választották ki a legtöbbször az állami szereplők A mostani rendszer egy átmeneti megoldás, ami biztosítja a verseny átláthatóságát.

Minden egyes jegyért, megrendelésért versenyez a három szereplő, vagyis maximális a verseny, és biztosított, hogy az intézmények a legkedvezőbb ajánlatokat választhassák ki – mondta a lapnak Simon András, a Weco-Travel Kft. ügyvezetője. A társaság mintegy 20 százalékát adja a teljes forgalomnak. Kovács Balázs, az IBUSZ vezérigazgatója úgy tájékoztatott, hogy cége tavaly a a 3,2 milliárdos forgalomból 454 milliót hozott össze. Az OTP Travel pedig az utak 60–70 százalékát nyerte el, amiből mintegy 2 milliárd forintos bevétele származott.

Tavaly február 14-ig a korábbi keretmegállapodás nyerteseitől az utazási termékeket és szolgáltatásokat a WapSoft Kft. úgynevezett CTO rendszerén lehetett megrendelni. A változás előzménye, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium anomáliákat észlelt a központi kormányzati szervek közbeszerzéseinek ellenőrzése során a nemzetközi utazásszervezéssel kapcsolatosan. Az új, tavaly március 1-től érvényes keretmegállapodás szerint viszont a bonyolítás már a Központi Közbeszerzési Főigazgatóság (KEF) portálján keresztül történik.

A tavaly megkötött keretmegállapodás két évre szól, a teljes utazási keretet pedig 8,4 milliárd forintban állapították meg. Korábban 2,5 milliárd forintot különítettek el állami utazásra, majd ezt az összeget a 2011. december 6-tól 2013. február 15-ig tartó időszakra 3,5 milliárdra emelték.

A megoldás átmeneti: a korábbi CTO rendszert felváltó, a kormányzati informatikai rendszerhez is kapcsolódó új online utazási és utazástervezési rendszer kialakítása folyamatban van – közölte a lappal az NFM. A későbbi üzemeltető KEF jelenleg a próbafuttatásokat végzi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.