Tavaly 535 milliárdnyit füstöltünk el

Tavaly összesen 535 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak a nemzeti dohányboltok. A költségvetés dohánytermékek utáni adóbevétele feltételezhetően a leszokók magas aránya miatt is csökken évről évre.

Havi 45 milliárd forint forgalmat bonyolítottak tavaly a nemzeti dohányboltok, teljes évi árbevételük elérte az 535 milliárd forintot – írta a Napi Gazdaság mai számában a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-re hivatkozva. A dohánytermék-értékesítésből a legjelentősebb arányt 69 százalékkal a cigaretta és 25 százalékos aránnyal a vágott dohány tette ki. 2014-ben a havonta eladott cigarettamennyiség átlagosan 609 millió szál, éves szinten 7,3 milliárd szál volt. Vágott dohányból 5575 tonnát adtak el összesen, havi átlagban ez 465 tonna.

Magyarországon napi szinten közel 2,4 millió „doboznyi" cigarettát értékesítenek a nemzeti dohányboltok. Közép-Magyarországon (Budapest és Pest megye), Közép- és Nyugat-Dunántúlon a cigarettafogyasztás hangsúlyosabb, az ország keleti területein pedig láthatóan több vágott dohányt értékesítenek a dohányboltok.

A költségvetés dohánytermékek utáni jövedékiadó-bevétele 2012 óta csökken. Az akkori 344,7 milliárd forintról 2013-ra 311,6 milliárd, majd 2014-re 287,9 milliárd forintra esett vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.