Taszári bázis: tendernyertes és újabb kiírás

Részsikerrel zárult a taszári bázis értékesítésére és hasznosítására kiírt tender. Kolber István taszári miniszterelnöki megbízott beszámolója szerint három érvényes ajánlat érkezett a kiírásra, amelyből a nyertes KaposBusz Kft. 64 millió forintot fizet a bázis hat százalékáért, 32 hektárnyi területért.

A másik két pályázat a légibázis egészére nyújtott be ajánlatot, az ár-, a fejlesztés-, és a garanciák tekintetében elmaradva a nyertestől. A most kimaradt magyar és külföldi pályázók tervei azonban megvalósíthatók a bázis még eladó, több mint 500 hektáros területén, amelyre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyorsított eljárással újabb pályázatot kíván kiírni március végéig. A feltételekben megfogalmazott cél továbbra sem csak az értékesítés, hanem a térség fejlesztése, vagyis az újabb tender érdemben nem fog változni a korábbihoz képest - közölte Kolber István.

A miniszterelnöki megbízott kifejtette, jelentős eredmény, hogy a gazdasági válság ellenére találtak befektetőt és elindul a taszári repülőtér fejlesztése. Hozzátette, bízik az újabb forduló sikerében, annál is inkább, mert időközben újabb potenciális befektetőkkel tárgyalt a bázis logisztikai központtá és reptérré fejlesztéséről.

A KaposBusz Kft. beruházásával Kaposvár és környékének legnagyobb ipari fejlesztése valósulhat meg. A nyertes ajánlattevő vállalásai szerint több mint 4 milliárd forintért egy kutatófejlesztő központ és egy kisszériás autóbuszgyártó üzem épül meg két ütemben, mintegy 80 új munkahelyet teremtve. A cég vizsgálja egy megújuló energiaforrásokra alapozott erőmű létesítését is.

Információink szerint a magyar befektetői tulajdonban lévő KaposBusz Kft. az ingatlan adásvételi szerződésének márciusi aláírása esetén már áprilistól elkezdené a beruházás előkészítő munkálatait. A korábbi, recesszió előtti elképzelések szerint a társaság 6 milliárd forintos fejlesztéssel és több mint 200 fős munkahelyteremtéssel számolt, és ennek a megvalósítására törekszik a jövőben, ha a válság nem lehetetleníti el ezen elképzelések megvalósulását. A cég a fejlesztő, tervező mérnökök hiánya miatt már az induláskor szerződéseket kíván kötni egyetemekkel a szakemberek biztosítása, valamint kutatási-fejlesztési együttműködés céljából.

Kihasználatlanul

Az 540 hektáros taszári objektumot 2004-ben hagyták el az amerikaiak, majd egy évvel később a magyar honvédség, azóta üresen áll. A honvédség 2007 végén adta át a vagyonkezelői jogot a kincstárnak, amely időközben beleolvadt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-be. A kétmilliárd forintra becsült taszári bázis 900 millió forint értékű környezetvédelmi kárelhárításra vár. A róla korábban leválasztott katonai laktanyát a kormány tavaly a taszári önkormányzatnak adta. A bázishoz kapcsolódik a Somogy megye, Kaposvár és Taszár tulajdonában lévő, öt éve 600 millió forintból megépített, azóta üresen és kihasználatlanul álló polgári terminál is, amin várhatóan túlhaladt az idő, illetve túlléphetnek rajta majd a remélt, nagy ívű fejlesztések.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.