Tasó László: Még ezermilliárd közlekedésre

Az európai uniós források felhasználása mellett a magyar költségvetésből további ezermilliárd forintot fordítanak közlekedésfejlesztésre a 2020-ig tartó uniós időszakban.

Mindezt Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára jelentette be pénteken Debrecenben.

Az ezermilliárdos forrásból hét útfejlesztés valósul meg az országban – tette hozzá Tasó László a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésen elhangzott tájékoztatójában.

A vasútfejlesztésről szólva arról is beszélt, hogy az elkövetkező években 400 kilométernyi vonalat villamosítanak.

Kiemelte a Liszt Ferenc repülőtéri vasúti leágazás megépítését, amely beruházás - mint mondta - az egész országot érinti, a hajdú-bihari vasúti fejlesztések közül pedig a Püspökladány és Debrecen-Apafa közötti vonal korszerűsítésére hívta fel a figyelmet.

Utóbbihoz kapcsolódik a debreceni intermodális központ - vasúti és közúti csomópont - megépítése, amelyet 2019-re be kell fejezni. A felújításra kerülő vasúti pályák mentén valamennyi állomásépületet is korszerűsítik - fűzte hozzá.

Tasó László szerint rendkívüli igény van a megyei jogú városokban a vasúti és az autóbusz közlekedés összehangolását biztosító intermodális központok létrehozására. Ezért arra kérik a kormányt, hogy az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében jelenleg elkülönített 42 milliárdos keretet duplázza meg - mondta az államtitkár.

A közúti fejlesztések kapcsán Tasó László Magyarország elsődleges céljának nevezte, hogy a hazai autópályák elérjék az országhatárokat, valamennyi megyeszékhely megközelíthető legyen gyorsforgalmi úton, s elkészüljenek azok a kiemelt térségi utak, amelyek lehetővé teszik a helyi ipari terjeszkedést.

Hajdú-Biharban 2016 első negyedévében megkezdődik az M35-ös autópálya debreceni elkerülő szakaszának építése, a helyi repülőtér bekapcsolása az autópálya-hálózatba, és a Berettyóújfaluig tartó 25 kilométeres pályaszakasz megépítése.

Ezzel párhuzamosan folyik majd az M4-es Berettyóújfalu-Nagykereki szakaszának megépítése, amivel 2018-ra létrejön a második gyorsforgalmi kapcsolat Magyarország és Erdély között - tájékoztatta a hajdú-bihari közgyűlést Tasó László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.