Tartozások miatt leállhat a Mal timföldgyára

A Mal Zrt. milliárdos lejárt tartozásai miatt a Bakonyi Erőmű e hónap végével beszünteti a cég timföldgyárának gőzellátását - közölte az erőmű. Olvasatuk szerint a tartozások azóta nőttek meg, hogy az állam a vörösiszap-katasztrófát követően átvette a felügyeletet; a Maltól azt a tájékoztatást kapták, hogy azóta "tízmilliárdot kivettek a cégből".

Csaknem 1,4 milliárd forintra nőtt a Mal Zrt. tartozása a timföldgyártáshoz szükséges gőzszolgáltatást biztosító Bakonyi Erőmű Zrt.-vel szemben. Emiatt július végével az erőmű beszünteti a szolgáltatást - mondta Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek szerdán.

Itt zúdult ki a csaknem egymillió köbméter iszap

A szolgáltatás fokozatos korlátozását már múlt pénteken megkezdték. Az erőmű jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest. Július 31-én átálltak egy olyan technikai szintre, amely mellett a timföldgyár nem tud termelni - mondta a vezérigazgató. Hozzátette: ha nem történik érdemi változás, az erőmű végső megoldásként beszünteti a gőzszolgáltatást a Mal Zrt. felé. Ez a gyár leállásával visszafordíthatatlan helyzetet idéz elő.

Tájékoztatása szerint az adósság törlesztéséről szóló tárgyalások eddig nem jártak eredménnyel. Pedig már a Mal Zrt. állami felügyelete alatt ígéretet kaptak a működést felügyelő katasztrófavédelmi szervtől a szállított energia ellenértékének kifizetésére.

Közölte, hogy a Bakonyi Erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti.

"Olvasatunk szerint a tartozás egy része az állami irányítás alatt keletkezett, és nőtt meg drasztikusan. Akkor a cégből a Maltól kapott információink szerint 10 milliárd forintot kivettek" - mondta. Hozzátette: a jelenlegi helyzet megoldásához ezért az állam segítségét kérik.

A Bakonyi Erőmű Zrt. biztosítja Ajka energiaellátását, ellátja az ipari és a lakossági ingatlanok fűtését is. Az erőmű hőszolgáltatás piacának 80 százalékát a Mal Zrt. teszi ki, a lakossági hőszolgáltatás 20 százalékot jelent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.