Tartósan olcsó maradhat az üzemanyag

Mától literenként 7-7- forinttal drágulnak itthon az üzemanyagok, miközben a világpiacon újabb árcsökkenési ciklus vette kezdetét a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) havi jelentésében felvázolt készletnövekedés hírére – az Európában irányadó Brent olaj hordója ismét kevesebbe kerül 58 dollárnál.
Fokozatosan állítja le drága kútjait az USA
Fokozatosan állítja le drága kútjait az USA
Shannon Stapleton / Reuters

Az IEA becslése szerint a Kőolajexportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó 12 állam készletei az év közepére rekordközelbe, 2,83 milliárd hordóra növekednek. A szakmai szervezet szerint a kereslet és a kínálat piaci egyensúlyának helyreállása csak az év végére várható, addig maradhat a nyomott ár. Az év egészére 55 dolláros átlaggal számol az IEA, amely 2020-ra is csak 73 dolláros árat jósol – vagyis akár tartósan 400 forint alatt maradhat az üzemanyagok ára.

Az olajárnak hétfőn még lökést tudott adni az OPEC. A kartell a saját kitermelésű olaja iránti kereslet napi 430 ezer hordós bővüléséről adott hírt, 29,2 milliósra javítva a felhozatali statisztikát. Az IEA kedden erre is rátett egy lapáttal, 29,4 milliós napi OPEC-átlagot, egyben az amerikai palaolaj-kitermelés gyors ütemű csökkenését feltételezve. Az OPEC-nél már az árháborút lezáró ünnepi lakomához készülnek, számításaik szerint a kartellen kívüli országok (köztük például a nehéz helyzetbe került Oroszország) idei kibocsátási többlete a korábban előjelzett napi 1,27 millió helyett csupán 850 ezer hordó lesz. Ebből a drágábban termelő olajkútjait fokozatosan leállító Egyesült Államok 130 ezer hordóval részesedik.

Az árak letapadását eddig az okozta, hogy a kereslet növekedése képtelen volt lépést tartani a kínálat erősödésével. Az OPEC most a piac bővülését átlagosan napi 1,17 milliósra teszi, de hogy ebből milyen arányt képvisel a motorizáció és mennyit a termelőipar, azt nem lehet tudni. Jelentésük szerint viszont az árforradalmat kiváltó világpiaci olajfelesleg a közel napi egymillió hordós tételről 110 ezerre csökkenhet. Az árharc egyébként eltérően érinti az egyes OPEC-tagállamokat, amíg az arabok állják a versenyt, ezzel szemben Venezuela és Nigéria veszteségei hatalmasra duzzadnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.