Tartják a Dunaferrt az oroszok

A magyar kormány megvenné, de az oroszok nem adják az ISD Dunaferrt. A paksi bővítés mellékszálaként ismét felmerült ötlettel így Orbán Viktor csapatának várnia kell.

A többségi tulajdonos Vnyesekonombank (VEB) vezetése, Dmitrijev Vlagyimir Alekszandrovics elnök és Szapelin Andrej Jurjevics, a pénzintézet alelnöke csütörtökön tárgyalt több magyar kormánytaggal is. Az egyik, Varga Mihállyal folytatott megbeszélésen a magyar kabinet részéről jelezték, hogy változatlanul fenntartják vételi szándékukat, amire meg is kapták a választ.

Konkrétan azt, hogy az orosz tulajdonosok szerint a Dunaferr bizony elég jó cég. Annyira, hogy nemcsak Magyarországon, hanem a teljes közép-kelet-európai régiót tekintve kiemelkedő vállalattá szeretnék tenni. Ezzel összhangban fejlesztéseket és korszerűsítéseket is végre akarnak hajtani a társaságnál. És igazolandó, hogy nem csak a levegőbe beszéltek, azt is közölték a magyar tárgyalókkal: a régóta húzódó 1-es kohó felújításához szükséges szerződéseket a közelmúltban aláírták, s a rekonstrukciós munkákat augusztus 20-ig be is fejezik.

Ezzel egy sarkalatos kérdést is lezártak. A helyi érdekvédelmi szervezet ugyanis többször hangsúlyozta, amíg ez nem történik meg, addig lényegében az egész vállalat léte veszélyben van. A kohó nélkül ugyanis megszűnik a folyékony fázis, vagyis az acélgyártás, így ha az események ezt a forgatókönyvet követnék, akkor nem csak néhány száz, hanem több ezer ember munkája kerülhet veszélybe.

Az orosz fél jelezte: a technológiai korszerűsítés mellett környezetvédelmi beruházásokat is terveznek a dunai vasműben. Az említett fejlesztések eredményeként reményeik szerint érdemben növelni tudják a társaság termelékenységét, ráadásul mindezt úgy, hogy a szakszervezeti igényeket is figyelembe akarják venni. Hogy azért ez nem lesz könnyű feladat, s ez bizony azért az eredeti elképzeléseken kívül helyezkedik el, azt jelezheti: kérték, hogy a kormány segítsen ezekben a törekvésekben.

A Népszabadságnak úgy fogalmaztak: ezen a ponton úgy tűnt az oroszok eltekintenének további leépítésektől, az egyeztetés konstruktív volt.

Felvetésünkre, hogy pontos szám – a költségeket illetően – felmerült-e, megszólalónk határozottan kijelentette: ilyen nem volt. Az viszont jelezték a Vnyesekonombank vezetői: felkérik a Dunaferr vezetőjét, Jevgenyij Tankilevicset, hogy dolgozzon ki egy tervet az elvégzendő feladatokról, s annak lehetséges költségeiről. Ezek mentén lehet aztán a konkrét tárgyalásokat majd megkezdeni. Forrásunk hozzátette: az látszott a megbeszélés során, hogy konkrétak az orosz fél szándékai.

Mint korábban megírtuk, a magyar kormány tavaly nyár közepe óta azon dolgozott, hogy valahogy elejét vegye a Dunaferrnél bejelentett mintegy 1500 fős létszámleépítésnek. A tulajdonos ezt megelőzően azt jelezte, túl sok adminisztratív munkaerő dolgozik a cégnél, így szükséges a leépítés. Ebből eddig 400 fő elbocsájtását jelentették be, s ennek második köre éppen a napokban zárult le.

Ahhoz, hogy a kabinet szándékát elérje, azt is jelezte, hajlandó a vasmű visszavásárlására is. Ennek érdekében többször is tárgyaltak a tulajdonosokkal. Jevgenyij Tankilevics, a ISD Dunaferr vezetője a nyáron azt mondta, hogy ő személy szerint nem javasolja a tulajdonosoknak a cég értékesítését. A VEB bank álláspontja is hasonló volt, s tudatták: a Dunaferr nem eladó. És bár Orbán Viktor moszkvai tárgyalásai után újra téma lett a vasmű megvásárlása, a jelek szerint az oroszok továbbra is tartják a Dunaferrt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.