Elemző szerint bukhat Orbán: a kijózanodás jelei nem látszanak

A kormány bukásához vezethet, ha nem jön össze az IMF megállapodás – Krekó Péter szerint. A Political Capital elemzője emlékeztetett: Berlusconi és Papandreu távozása is hetek alatt zajlott. Az Orbán-kabinet azonban a nagyon egyértelmű piaci jelzések ellenére sem fogta fel a helyzet súlyosságát, a kijózanodásnak nincs jele. Az IMF tárgyalások több hónapos menetrendje is időhúzást sejtet.

A Tőzsdefórum arról kérdezte a Political Capital vezető elemzőjét, hogy milyen magatartás várható a magyar kormánytól a leminősítés után.

A kormány a nagyon egyértelmű piaci jelzések ellenére sem fogta fel a helyzet súlyosságát – vélekedett Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője. Szerinte erre utal a végtörlesztést ösztönző céges adókedvezmény és a kilakoltatási moratórium felújítása is, melyek a pénzügyi rendszer pozícióit gyengítik. Más szóval, továbbra sem látszanak a kijózanodás jelei.

Kettős nyomás nehezedik a kormányra – folytatta -, hiszen a piacok népszerűtlen gazdaságpolitikai intézkedéseket sürgetnek, miközben valamilyen módon meg kellene állítaniuk a kormánypártoknak a közvélemény kutatások által is jelzett politikai eróziót. Az IMF tárgyalások egyébként főként a Jobbik számára jelentenek politikai előnyt.

Az is kérdéses, hogy a kormány mennyire gondolja komolyan az IMF tárgyalásokat. A több hónapos menetrend időhúzást, a három évvel ezelőtt, az akkori török kormány által eljátszott taktikát sejteti. De emlékezhetünk, hogy 2008-ban a magyar kormány napok alatt egyezségre jutott az IMF képviselőivel.

A kormány bukásához vezethet, ha nem jön össze az IMF megállapodás – hangsúlyozta, emlékeztetve: Berlusconi és Papandreu bukása is hetek alatt zajlott le, anélkül, hogy erre bárki komolyan számított volna pár hónappal korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.